STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Piata Valutara

PwC: Preţul aurului ar putea reveni pe creștere în 2014

Potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanţă PwC în rândul producătorilor de aur, preţul aurului ar putea reveni uşor anul următor, în linie cu redresarea economiei mondiale, după ce s-a prăbuşit de la nivelul record de 1.900 de dolari pe uncie atins în 2011 la circa 1.200 de dolari în acest an, transmite Mediafax.

gold_2051760b„În ciuda faptului că anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucătorii din domeniu sunt optimişti că sectorul îşi va reveni. Preţul aurului, al argintului sau al cuprului nu va mai ajunge la niveluri record în viitorul apropiat, însă companiile se aşteaptă la o uşoară creştere ale cotaţiilor internaţionale în linie cu redresarea economiei globale”, a declarat John Webster, liderul departamentului de Audit al PwC România.

  • Astfel, 47% din companiile miniere consultate se aşteaptă la creşterea preţului în următoarele 12 luni, în scădere de la 88% în anul anterior, în timp ce 46% anticipează o menţinere a cotaţiei actuale. Prin urmare, doar 7% estimează scăderea preţului în următorul an.
  • Argintul a fost metalul cu cea mai slabă evoluţie 2013 (declin de 40%). Producătorii de argint sunt, însă, optimişti pentru anul următor, doar 9% anticipând o continuare a trendului de scădere.
  • Preţul cuprului a scăzut semnificativ, de la 3,70 dolari per livră la începutul anului la aproximativ 3 dolari în prezent, dar aproape două treimi dintre respondenţii la sondajul PwC aşteaptă o stabilizare a cotaţiei anul următor.

Controlul costurilor şi găsirea surselor de finanţare reprezintă priorităţile companiilor miniere pe fondul previziunilor precaute cu privire la evoluţiile preţului metalelor preţioase, se arată în raport.

„După ani de zile de cheltuieli pe fuziuni şi achiziţii pentru extinderea operaţiunilor sub influenţa preţurilor ridicate ale metalelor, companiile miniere au început să-şi reducă cheltuielile. Încurajarea investitorilor de a se întoarce în sectorul minier va necesita ţinerea cheltuielilor sub control şi investiţii prudente în creşterea capacităţii de producţie. Rata de creştere a economiei chineze se aşteaptă să se menţină la un ritm ridicat, cu condiţia ca aceasta să-şi continue agenda de reforme. În aceste condiţii, companiile miniere speră că vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale. De asemenea, redresarea graduală a economiei Statelor Unite ar trebui de asemenea să ducă la creşterea cererii de materii prime”, a adăugat Webster.

PwC realizează anual sondajul privind cotaţia aurului, iar în acest an au fost adăugaţi, pentru prima dată în lista de respondenţi mai mult de 100 de oficiali ai companiilor producătoare de cupru şi argint.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.