STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Putin acuza SUA ca a santajat Franta cu reducerea amenzii BNP Paribas

vladimir putin 1Presedintele rus Vladimir Putin acuza Statele Unite ca au santajat Franta sa renunte la contractul de vanzare a navelor de razboi Mistral Rusiei, oferind reducerea amenzii record de 8,97 miliarde de dolari impusa BNP Paribas.

„Stim despre presiunile exercitate de partenerii nostri americani asupra Frantei, sa nu livreze nave Mistral Rusiei. Stim si ca au sugerat ca daca francezii nu vor livra navele, vor scapa in liniste de sanctiunile impotriva bancii, sau cel putin acestea ar fi reduse”, adeclarat Vladimir Putin unor diplomati rusi, la Moscova, fara sa mentioneze explicit numele BNP Paribas, dupa cum scrie Bloomberg. „Ce este asta daca nu santaj?”, s-a intrebat retoric Putin.

Oricum, presedintele francez, Francois Hollande, a refuzat sa anuleze contractul de vanzare a doua nave Mistral de transport de elicoptere Rusiei, in pofida criticilor SUA.

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a admis ca a incalcat sanctiuni impuse de SUA altor tari si a acceptat sa plateasca penalitati record de 8,97 miliarde de dolari, intr-un caz care a ajuns la cele mai inalte niveluri ale diplomatiei franceze si americane.

Banca a recunoscut, intr-un acord amiabil cu anchetatorii SUA, ca in perioada 2004-2012 a perfectat tranzactii interzise in valoare de aproape 9 miliarde de dolari, implicand Sudan, Iran si Cuba, potrivit anuntului Departamentului de Justitie din SUA.

Autoritatile americane vor interzice BNP sa deruleze operatiuni de cliring pentru dolari americani la divizia pentru sectorul de petrol si gaze naturale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.