STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

PROTESTELE de la Chişinău: Mii de persoane în faţa Parlamentului cer alegeri anticipate

Mii de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului moldovean, pentru a protesta faţă de învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip, sediul Legislativului fiind păzit de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne, care au format un cordon de securitate, relatează Jurnal de Chişinău, citat de Mediafax.

Liderii grupurilor de protestatari din Republica Moldova s-au întâlnit joi cu preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, cerându-i anularea votului pentru învestirea Guvernului Pavel Filip şi convocarea alegerilor legislative anticipate, informează Unimedia.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, a participat la întâlnirea cu Adrian Candu. Chiar dacă nu organizează protestele împreună, la întrevedere a fost şi Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, precum şi Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi.

„I-am înaintat domnului Candu solicitarea noastră. Procedura este simplă. Să fie organizată o şedinţă a Parlamentului pentru a fi anulat votul de ieri pentru Guvernul Filip. Până pe 30 ianuarie trebuie să fie dizolvat Parlamentul”, a declarat Igor Dodon.

„Avem drept de a pune sesizări la Curtea Constituţională. Avem o legislaţie făcută pentru a exclude poporul de la participare”, a spus Andrei Năstase, cerând şi el alegeri anticipate.

În jurul clădirii Parlamentului s-a format un cordon impresionant de poliţişti, în condiţiile în care mii de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost dislocaţi pentru a asigura ordinea.

Potrivit site-ului ipn.md, protestatarii s-au adunat mai întâi în Piaţa Marii Adunării Naţionale, de unde s-au îndreptat spre Parlament pentru a continua protestele împotriva învestirii Guvernului Filip. În faţa legislativului sunt deja sute de manifestanţi, susţinători ai Partidului Politic Partidul Nostru şi ai Partidului Socialiştilor.

Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că oamenii vor continua să protesteze, în mod paşnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intră în ultima fază de scoatere a statului din captivitate. Vasile Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. „Ieri, la Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chişinău a fost instaurată o huntă criminală”, a declarat Vasile Năstase.

Tot joi dimineaţă, în faţa Parlamentului, s-au adunat simpatizanţii PSRM şi PPPN. Aceştia au adus cu ei coroane funerare, afirmând că le-au adus, pentru că „astăzi urmează să moară regimul oligarhic”. Liderul formaţiunii, Renato Usatîi, a îndemnat oamenii să protesteze paşnic, menţionând că violenţele nu vor ajuta la nimic. „Oamenii trebuie să vină din toate localităţile. La fel, toţi chişinăuienii trebuie să iasă în stradă astfel încât guvernanţii să nu poată ieşi până la magazin după pâine”, a declarat Renato Usatîi.

Chiril Moţpan, secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, a declarat, joi dimineaţă, că reprezentaţii protestatarilor au fost invitaţi la discuţii la Ministerul Afacerilor Interne. El a adăugat că oamenii au fost chemaţi să se adune la ora 10.00 în Piaţa Marii Adunării Naţionale, pentru a continua să protesteze.

La rândul său, contactată de IPN, şefa serviciului de presă al Partidului Socialiştilor, Carmena Lupei, a menţionat că grupul socialiştilor, alături de susţinătorii săi, va continua şi joi acţiunile de protest din faţa Parlamentului, începând cu ora 10.00.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.