STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Piata de Capital - BVB

Proiect guvernamental pentru dezvoltarea pietei de capital

bursaProiectul de act normativ are in vedere o serie de prevederi noi, precum ridicarea pragului la SIF, toate acestea in demersul de incadrare a Romaniei in grupul pietelor de capital emergente.

Propunerea legislativa privind piata de capital locala este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) din care fac parte atat reprezentanti ai pietei de capital romanesti, cat si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Banca Nationala a Romaniei (BNR) si ai Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Potrivit MFP, proiectul legislativ vizeaza mai multe aspecte importante, printre care: facilitarea accesului la BVB; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor; guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, inclusiv raportarea informatiilor relevante pentru participantii la piata; simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni; cresterea pragului de detinere a actiunilor emise de operatorii de piata si eliminarea pragurilor de detinere a actiunilor emise de SIF-uri; eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF si ale operatorilor de piata a unor prevederi restrictive referitoare la conditiile de intrunire a cvorumului si de adoptare a hotararilor adunarilor generale ale actionarilor; cresterea bazei de investitori institutionali din Romania; motivarea populatiei sa investeasca direct sau indirect la bursa.

Proiectul legislativ prevede ca niciun actionar al unui operator de piata nu va putea detine, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot. Orice achizitie de actiuni ale operatorului de piata, care conduce la o detinere mai mare sau egala cu 5%, 10%, 15%, respectiv cel mult egala cu 20% din totalul drepturilor de vot, va fi notificata operatorului de piata, in prealabil cu aprobarea ASF.

De asemenea, orice instrainare de actiuni ale operatorului de piata care va conduce la scaderea sub pragurile de detinere de 5%, 10%, 15%, respectiv 20% din totalul drepturilor de vot, va fi notificata operatorului de piata si ASF. In cazul in care aceste cerinte nu vor fi respectate, dreptul de vot aferent actiunilor detinute cu nerespectarea prevederilor legale este suspendat de drept.

Pentru crearea unui sistem uniform privind documentele necesare dreptului de vot de catre actionarii rezidenti si nerezidenti, proiectul de lege prevede desemnarea unui organism centralizat, respectiv Depozitarul Central, care poate emite actele necesare dovedirii identitatii si calitatii de reprezentant legal. Depozitarul Central va fi organismul centralizat, cu rol si in distribuirea dividendelor.

Proiectul de act normativ include, totodata, si o serie de modificari cu scopul simplificarii regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni, precum si de a creste transparenta tranzactiilor pe piata de capital.

Un alt element de noutate al proiectului legislativ vizeaza flexibilizarea regimului in cazul majorarilor de capital, in vederea stimularii emisiunii de instrumente financiare convertibile/cu drept de subscriere de actiuni. Astfel, in cazul majorarilor de capital social prin aport in numerar sau in natura, ridicarea dreptului de preferinta a actionarilor de a subscrie noile actiuni trebuie sa fie hotarata in AGEA a actionarilor, la care participa actionari reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social subscris, si cu votul actionarilor care detin cel putin 75% din drepturile de vot prezente sau reprezentate.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.