STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Proiect ANRE: Producătorii şi furnizorii de gaze, obligaţi să tranzacţioneze pe bursele specializate

Producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să tranzacţioneze începând din luna iulie „cantităţi minime” pe bursele specializate, precum Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi OPCOM, scrie Mediafax.

anre_67371600„Cantităţile de gaze naturale din producţia internă tranzacţionate pe pieţele centralizate nu pot fi mai mici de 20% din cantităţile de gaze naturale din producţia proprie destinate comercializării şi sunt destinate exclusiv pieţei concurenţiale de gaze naturale”, potrivit unui proiect al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Până la sfârşitul acestui an ANRE va elabora metodologia în baza căreia vot fi efectuate astfel de tranzacţii pentru perioada 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2018.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, spunea, anul trecut, că tranzacţiile cu gaze naturale vor putea fi derulate, pe pieţele centralizate, şi de companii străine. În prezent, companiile au posibilitatea de a comercializa gaze naturale pe BRM şi OPCOM, dar numărul tranzacţiilor şi cantităţile sunt reduse.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.