STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Profitul OMV Petrom a scazut cu 25% in semestrul I, la 1 mld. lei

Petrom1Profitul net al OMV Petrom a scazut in primul semestru cu 25%, la 1,04 mld. lei, echivalentul a 234,1 mil. euro, pe fondul declinului vanzarilor cu 18%, la 8,81 mld. lei, adica 1,98 mld. euro, determinat de preturile mai mici la comercializarea produselor petroliere.

In primele sase luni din 2015, OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil actionarilor de 1,39 miliarde de lei, la vanzari de 10,72 miliarde de lei.

„In primele sase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile si profitabile, intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura. (…) Pentru a ne mentine fluxul de numerar si un bilant solid, ne-am prioritizat investitiile, in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, astfel ca am obtinut o scadere a cheltuielilor de capital ale grupului de aproximativ 30%, in conformitate cu asteptarile”, afirma directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Acesta a adaugat ca „in Upstream, investitiile anterioare au continuat sa genereze beneficii si, ca efect, productia de hidrocarburi a grupului a crescut usor, datorita contributiei mai mari a reparatiilor capitale si a (re)dezvoltarii zăcămintelor”.

In 2015, compania a „finalizat forajul la patru sonde in apele de adancime ale Marii Negre, in parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continua”. Rezultatul mai mic din Upstream a fost partial contrabalansat de performanta foarte buna din Downstream Oil, sustinuta de cresterea marjelor de rafinare si de scaderea costurilor cu titeiul, „ceea ce evidentiaza avantajele modelului nostru de afaceri integrat”, precizeaza Mariana Gheorghe.

Totodata, OMV Petrom a crescut volumul vanzarilor din marketing, dupa cum sustine directorul general, beneficiind de cererea mai mare de produse petroliere.

„In Downstream Gas, volumul vanzarilor de gaze a crescut cu 10%, in pofida mediului de piata deteriorat, iar pentru a doua jumatate a anului, autoritatile romane au anuntat consultari publice privind mediul fiscal si de reglementare”.

Productia de titei si gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane barili echivalent petrol, iar productia totala de titei si gaze in Romania a atins nivelul de 31,3 milioane barili echivalent petrol, fata de 31,1 milioane barili echivalent petrol in aceeasi periaoda a anului trecut.

Productia interna de titei a fost de 13,9 milioane barili echivalent petrol, in scadere cu 1%, reflectand declinul natural inregistrat in zacamantul Suplacu, potrivit aceluiasi raport fianciar al OMV Petrom.

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.