STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Profitul net al OMV a scăzut cu 19% în primele 9 luni din 2013, iar cel al Petrom a crescut cu 27%

În primele nouă luni ale anului, profitul net al OMV, după plata intereselor minoritare, excluzând elementele excepţionale şi efectele de inventar, a coborât cu 19% la 934 milioane euro, în timp ce profitul net al Petrom a crescut cu 27% la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), conform Mediafax.

Sursă: www.cotidianul.ro
Sursă: www.cotidianul.ro

Vânzările OMV, acţionarul majoritar al Petrom, au crescut cu 3%, de la 31,26 miliarde euro la 32,04 miliarde euro, la nouă luni, iar profitul EBIT excluzând elementele excepţionale şi efectele de inventar a scăzut cu circa 10%, de la 2,4 miliarde euro la 2,2 miliarde euro, se arată într-un raport al OMV.

Pentru trimestrul al treilea, grupul austriac a raportat  un profit net de 263 milioane euro, în coborâre cu 17%, în contextul scăderii vânzărilor cu 2%, la 10,69 miliarde euro, de la 10,9 miliarde euro.

Profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) excluzând elementele excepţionale şi efectele de inventar a coborât cu 21% în perioada iulie-septembrie, de la 786 milioane euro la 619 milioane euro.

„În primele noua luni ale anului, ne-am îmbunătăţit semnificativ portofoliul pe segmentul upstream. Achiziţia unui portofoliu de active din zona extrateritorială de la Statoil reprezintă baza pentru atingerea obiectivelor noastre strategice pentru anul 2016, cum ar fi spre exemplu livrarea unei producţii de aproximativ 400 kbep/zi şi o rată de înlocuire a rezervelor la trei ani de 100%. Veniturile generate din reducerea capitalului cu forţa de muncă şi cesiunile din segmentul downstream ne-au permis să finanţăm mare parte din aceasta tranzacţie prin generarea de numerar. Portofoliul nostru de Explorare şi Producţie a fost îmbogăţit prin achiziţia unui bloc de explorare în Madagascar, iar planul nostru de dezvoltare a fost consolidat în urma descoperirilor din Norvegia, Pakistan şi Libia”, a declarat Gerhard Roiss, directorul general executiv al OMV.

Contribuţia Petrom la profitul grupului austriac a crescut. Astfel, profitul net al Petrom a crescut cu 27% în primele nouă luni, la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), însă vânzările au scăzut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), comparativ cu perioada similiară a anului trecut, potrivit informaţiilor financiare transmise de companie Bursei de Valori Bucureşti.

Profitul EBIT înainte de dobânzi şi impozite al grupului a urcat în primele nouă luni cu 14%, la 4,556 miliarde lei (1,033 miliarde euro), de la 3,989 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce în trimestrul al treilea a crescut cu 24%, de la 293 milioane euro la 365 mlioane euro.

Vânzările au scăzut cu 6%, la 6,574 miliarde lei în al treilea trimestru, de la 6,983 miliarde lei în perioada iulie – septembrie a anului trecut, iar profitul net a urcat cu 47%  la 1,273 miliarde lei.

„În trimestrul al treilea am continuat să ne îmbunătăţim performanţa, beneficiind de conjunctura favorabilă a preţului la ţiţei şi de rezultatele optimizării costurilor. În E&P (explorare şi producţie – n.r.), pe parcursul primelor nouă luni din 2013 am reuşit să obţinem, pentru prima dată după privatizare, stabilizarea producţiei la nivel de grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investiţiilor continue. În zona offshore, activitatea de explorare avansează şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem să reluăm forajul în blocul Neptun la jumătatea anului 2014. Performanţa sectorului G&E (gaze şi energie – n.r.) a reflectat mediul de piaţă dificil, caracterizat prin cerere modestă şi preţuri scăzute la energie electrică, în timp ce în sectorul R&M (rafinare şi marketing), marjele de rafinare au rămas sub presiune”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.