STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online

Profitul Apple a scăzut cu 8,6% în trimestrul patru fiscal, deși vânzările au crescut

Apple a raportat venituri de 37,5 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea fiscal, un avans de 4,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2012, însă profitul a scăzut la 7,51 miliarde dolari, cu 8,6%, scrie NYT.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

Vânzările de iPhone au crescut peste estimări la 33,8 milioane de aparate, datorită introducerii noilor modele, însă livrările de Mac-uri au încetinit la 4,6 milioane de unități, iar iPad-urile au fost comercializate sub estimări, atingând 14,1 milioane de unități.

Astfel, Apple estimează pentru sezonul sărbătorilor de iarnă cea mai lentă creştere a vânzărilor din ultimii cinci ani, în sezonul de iarnă din 2011 şi 2012, vânzările Apple crescând cu peste 70%.

Pe fondul primului declin al profitului în 10 ani, dar și a presiunii asupra prețurilor smartphone-urilor şi tabletelor exercitată de Samsung, cotaţia acţiunilor Apple a scăzut cu 25% în ultimul an.

Totuși, Walter Piecyk, analist la BTIG în New York, este de părere că Apple și-ar putea reveni în 2014, dacă marjele şi vânzările din țări precum China se vor stabiliza.

În trimestrul trecut, Apple a generat în China vânzări în urcare cu 5,6% faţă de anul precedent, de 5,73 miliarde de dolari, iar în Japonia, vânzările au avansat cu 41%, la 3,34 miliarde de dolari.

În aceeași perioadă, Apple a avut o cotă de 13,4% pe piaţa mondială a smartphone-urilor, în scădere de la 15,6% în aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce cota de piaţă a Samsung s-a majorat de la 32,9% la 35,2%, potrivit companiei de analiză a pieţei Strategy Analytics.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.