STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food

Productivitatea Romaniei la cereale este de doar 717 euro pe hectar

combina agricolaFiecare din cele 5,3 milioane de hectare insamantate, in 2014, cu cereale le-a adus in medie fermierilor 717 euro/hectar, nivel care a plasat economia locala pe locul 17 din 25 de producatori de cereale din Uniunea Europeana (UE), anul trecut.

„In cazul meu atat au fost numai costurile pe hectar pentru cereale. Cine face rabat de la calitate obtine si incasari mai mici”, a explicat Dimitrie Musca de la Combi­natul Agro­in­dustrial Curtici, o ferma de 7.500 de hectare, pentru ZF.

Incasarile la ju­ma­tate fata de liderul european Olanda (1.500 euro/hectar) vin in cea mai mare parte din lipsa de productivitate in volum din fermele locale. Pretul mediu la cereale obtinut, anul trecut, de agricultorii romani a fost al saselea cel mai mare din UE, in timp ce productivitatea medie a fost a optsprezecea intre cei 25 de producatori de cereale din Uniune.

Cu o productivitate de 3,9 tone/hectar la cereale in 2014, Romania arata pietei interna­tionale atat problema structurala a faramitarii excesive in trei milioane de ferme de cateva hectare, cat si lipsa apetitului investitional al fermierilor.

Numai opt economii din UE au reusit anul trecut sa aiba incasari mai mari de 1.000 de euro pentru fiecare hectar cu cereale, toate fiind din vestul continentului. In Europa de Est, Romania a reusit sa fie peste Bulgaria (plus 10%), Polonia (plus 29%), dar sub Ungaria (minus 15%).

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.