STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Agricultura & Agro-Food

Productie record de grau in 2014 – de 8,3 milioane tone

recolta grauProductivitatea medie la cultura de grau va fi de 3,9 tone/hectar, in crestere cu 13% fata de sezonul trecut, un record istoric ce ii permite Romaniei sa isi consolideze a cincea pozitie in Uniunea Europeana (UE).

Romania isi va consolida a cincea pozitie in topul celor mai mari producatori de grau din Uniunea Europeana si va reduce cu o patrime distanta fata de Polonia, ocupanta locului patru, arata un raport facut public la sfârsitul lunii mai de traderul Toepfer, liderul local al comertului cu cereale si seminte oleaginoase.

„Semnele sunt incurajatoare, dar nu trebuie sa tragem concluzii pana nu se recolteaza cel putin 25% din productie. Fermierii care nu au investit in protectia plantelor, in tehnologie, in tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calitatii pentru ca au fost atacuri ale daunatorilor”, spune Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova din Vaslui, care va strange grau de pe 27.000 de hectare in aceasta vara, potrivit agrobroker.ro.

Prognozele de recolta sunt facute periodic prin intermediul asa-numitelor „crop tours“, analize in teren a densitatii, dimensiunii si starii plantelor sau a umiditatii solului, dar si cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliti.

Plusul prognozei de recolta din acest an vine pe fondul conditiilor meteo favorabile de toamna trecuta si din primavara, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potentialele ploi abundente la momentul recoltarii sau temperaturi foarte ridicate in urmatoarele saptamani.

Cantitatile mari ce urmeaza a fi recoltate in mai putin de o luna vor permite economiei locale sa joace pe piata internationala cu 4 milioane tone de grau.  Romania va fi astfel al treilea exportator din UE si ocupanta celei de-a 11-a pozitii la nivel mondial. Pretul graului din noua recolta este estimat la 260-265 dolari/tona in porturile ucrainene si rusesti de la Marea Neagra. Informatiile vehiculate in piata locala indica o competitivitate crescuta a productiei romanesti fata de cea ex-sovietica avand in vedere ca au fost deja oferite cantitati de grau din noua recolta la pretul de 180 euro/tona (245 dolari/tona la cursul din prezent) in Portul Constanta.

Valoarea medie a productiei romanesti de grau a fost de un miliard de euro in ultimii cinci ani, cu varfuri de 1,4 miliarde de euro in anii 2011 si 2013.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.