STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Industrie Prelucratoare, P.I.B. & STATISTICI

Producţia industrială a crescut în primele 9 luni din 2014 cu 7,4%

Producţia industrială a urcat în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 7,4% ca serie brută şi cu 8,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, influenţată pozitiv de creşterea industriei prelucrătoare şi a celei extractive, potrivit Mediafax.

ins-preturile-productiei-industriale-au-scazut-cu-09-in-noiembrie-2012-1de29_article-main-image„În perioada 1.I-31.IX.2014, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,4%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+8,8%) şi industriei extractive (+0,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,6%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la industria bunurilor de capital (13,4%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (8,2%), a bunurilor intermediare (4,6%) şi industria bunurilor de uz curent (4,4%). Industria energetică a scăzut cu 1,4%.

În septembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 27,1%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (31,9%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 2,3%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.