STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, Auto

Producția de autoturisme din România pe punctul de a o depăși pe cea din Italia în 2013

images

România aflată deja pe locul 10 în Europa la producția de autoturisme, ar putea produce în  2013 aproape 450.000 de mașini,

în timp ce producția în Italia va scădea spre 360.000 de mașini. Creșterea este susținută de Dacia și Ford, principalii jucători pe piața auto din România.

Conform evoluțiilor din T1 2013, piața locală de autoturisme  a crescut cu  42%, comparativ cu perioada  similară a anului trecut, în total  peste 147.000 de mașini. Tot la nivelul primului trimestru  al acestui an România deja va depași Italia la producția de autoturisme, atingând un nivel de 107.700 de unități față se 101.005 mașini din producția italiană, în scădere cu 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Importanța industriei auto pentru piața românească, având în vedere că aceasta a generat anul trecut un business de peste 12 mld. euro, echivalentul a aproape 10% din Produsul Intern Brut al României și în care lucrează peste 140.000 de salariați, luând în calcul atât cele două uzine cât și  cei peste 800 de producători de componente.

Potrivit lui Constantin Stroe, România a devenit mai competitivă decât Polonia și Cehia în ceea ce privește atragerea de noi investiții străine.

Cea mai mare investiție atrasă de România în ultimii ani este cea a Daimler  de 300 de milioane  de euro într-o uzina din Sebeș, în același timp cea mai nouă extindere anunțată în producția de componente este cea a Leoni Wiring Systems, companie care a anunțat o investiție de 7 milioane de euro în dezvoltarea capacității de producție a fabricii de la Arad.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.