STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Piata de Capital - BVB

Producătorii de gaze naturale vor tranzacționa toată producția pe o singură bursă

Producătorii vor tranzacționa transparent și nediscriminatoriu întreaga cantitate de gaze naturale produse, importate și exportate, pe o singură bursă, potrivit modificării aduse, miercuri, legii energiei electrice și a gazelor naturale de Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, informeaza Mediafax.

„Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru Industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacționare angro a întregii cantități de gaze naturale produse, importate și exportate, în mod transparent și nediscriminatoriu; pe model vest-european, un operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel crește lichiditatea pieței concurențiale angro prin centralizarea activităților de tranzacționare; tranzacționarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Rețeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piața cu amănuntul fără a limita numărul acestora”, se arată în comunicatul Comisiei pentru industrii și servicii.

„Scopul tuturor modificărilor este de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale”, se precizează în comunicat.

Printre modificările și completările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016 menită să modifice şi să completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, s-a decis în urma dezbaterilor din Comisia pentru industrii și servicii transparentizarea pieței, prin obligativitatea ca toate preţurile şi cantităţile stabilite în urma tranzacţiilor efectuate pe toate pieţele centralizate de gaze naturale, precum și toate prețurile și cantitățile din contractele de pe piaţa reglementată, contractele de export, contractele de import, contractele intragrup, prețurile de transfer și cantitățile aferente să fie publice, în forme agregate și să nu afecteze interesele comerciale ale operatorilor.

Mai mult, Comisia a decis „implementarea sistemului intrare-ieșire cu utilizarea punctului virtual de tranzacționare și realizarea echilibrării pentru fiecare zi gazieră în PVT – în conformitate cu recomandările UE – România fiind ultima țară din UE care nu a implementat încă acest sistem care aduce transparență și fluiditate în sistem”, potrivit comunicatului emis.

De asemenea, Comisia a decis scoaterea redevenței de concesiune a distribuției din prețul de distribuție, aceasta fiind un element competitiv negociat cu autoritățile contractante și nu o taxă deductibilă, limitarea costurilor justificate pentru operatorii de transport și distribuție, strict legat la activitatea de bază și a profitului care nu poate depăși 10% și simplificarea procedurilor și scurtarea timpului de obținere a avizelor prin transferarea de la Ministrerul Energiei a dreptului de acordare a concesiunilor de distribuție și transport la Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT). Pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale a localităților și caselor izolate s-a introdus obligarea concesionarilor de distribuție să extindă rețelele conform necesităților din planurile de dezvoltare ale UAT-urilor, precizează Comisia pentru industrii și servicii.

„În privința delicatului subiect al liberalizării prețului, trebuie spus că, în forma emisă de guvernul Cioloș, principala modificare a fost liberalizarea totală a prețului gazelor naturale, cu toate că România negociase un calendar de liberalizare până în anul 2021”, se arată în comunicatul citat. Liberalizarea prețului gazelor naturale a intrat în vigoare pe data de 1 aprilie 2017.

„Impactul negativ asupra consumatorului final a fost resimțit chiar din 1 aprilie 2017: prețurile gazelor naturale ofertate de producători și traderi au crescut cu aproape 27%, de la 60 lei/MWh la 72-80 lei/MWh. Prin urmare, există riscul ca la începutul iernii 2017-2018 prețurile la gaze naturale să crească cu mult peste 80 lei/MWh, afectând grav consumatorii finali inclusiv alimentarea cu apă caldă și căldură a populației”, potrivit comunicatului Comisiei.

Comisia precizează că modificările sunt aduse pentru a evita încălcarea unor articole din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. „În expunerea de motive pentru noua formă a OUG 64/2016, se precizează și că ordonanța este promovată pentru a evita încălcarea art. 35 și a art. 36 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a art. 40, lit.c) din Directiva 2009/73/CE. Articolele menționează ”eliminarea restricţiilor privind comerţul cu gaze naturale între statele membre, inclusiv dezvoltarea unor capacităţi trans-frontaliere de transport” și că ”sunt interzise restricţiile cantitative la export.” Așadar, respectivele prevederi europene nu conțin referiri la liberalizarea prețurilor, lucru confirmat și de reprezentanții Comisiei Europene din D.G. Energy”, se precizează în document.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.