STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Producatorii de carne de porc vor amanarea platii TVA pentru 6 luni si reducerea TVA la 9%

porciProducatorii de carne de porc cer autoritatilor amanarea platii TVA la carne pentru 6 luni si reducerea TVA la 9%, deoarece exista riscul ca fermierii din acest sector sa dea faliment.

„Vrem amanarea platii TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni si reducerea TVA la carne si produse din carne de la 1 ianuarie”, afirma vehement Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la targul agricol Indagra. La o prima analiza a masurii de amanare la plata a TVA pe lantul carnii de porc, suma ar fi de aproximativ 100 milioane de euro, dupa cum estimeaza acesta.

„Reducerea TVA pe lantul carnii de porc, de pasare, oaie si vita de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 milioane de euro. Scaderea temporara a incasarilor din TVA pe lantul carnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensata rapid de scoaterea la suprafata a economiei subterane, de cresterea consumului datorita repozitionarii preturilor la raft, de scaderea fraudei fiscale in general, pentru ca TVA este doar o masura antifrauda, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor”, a continuat Jurconi.

Potrivit fermierilor, in perioada august-octombrie 2014, preturile platite catre acestia au scazut cu 25%, iar pierderile fata de costurile de productie au ajuns, saptamana trecuta, la aproximativ 136 de lei/animal livrat.

Desi crescatorii de porcine din Romania nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenita din Uniunea Europeana (UE) influenteaza in mod indirect piata carnii de porc din tara noastra. La sfarsitul lui septembrie 2014, in UE, se inregistra un excedent de circa 370.000 tone de produse si subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeana intentioneaza sa activeze masura stocajului privat.

„Acel 2% din productia UE care mergea catre piata Rusiei trebuie sa se regaseasca undeva. Trebuie sa exite o formula unde acel 2% sa fie inghitit. Automat acel 2% reprezinta cu mult peste productia Romaniei”, explica Alex Jurconi, care adauga ca piata se va autoregla in sase luni sau se va gasi o piata alternativa, in afara UE. Caz in care, va fi putin probabila o echilibrare a cererii si ofertei, in sase luni, dupa cum sustine presedintele PRO AGRO.

Altfel spus, aceasta inseamna „un faliment al sectorului cresterii porcului”, faliment care se va regasi „in tarile mai putin dezvoltate, adica in Romania”, potrivit lui Miron Dascalu, vice-presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).

Presedintele PRO AGRO a anuntat ca urmeaza sa aiba loc o intalnire a reprezentantilor fermierilor cu un comitet interministerial pentru a discuta despre efectele embargoului impus de Rusia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.