STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare

Privatizarea CFR Marfă va fi reluată. GFR va participa și a doua oară

Procesul de privatizare a CFR Marfă va fi reluat pentru că unele bănci creditoare ale operatorului feroviar nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a dispus de timpul necesar pentru a se putea pronunţa asupra tranzacţiei, conform GFR.

Sursă: www.business24.ro
Sursă: www.business24.ro

De asemeni, GFR menționează faptul că nu s-a realizat diminuarea capitalului social cu valoarea acțiunilor CFR Marfă care trebuie transferate altor societăți deţinute de către stat.

 

Ramona Mănescu a răspuns că Ministerul Transporturilor a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate.

„Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi, renunţând la condiţiile suspensive din contract. Au fost trei astfel de condiţii la care s-a făcut referire: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului, condiţie îndeplinită de vânzător, o altă condiţie suspensivă se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, aceasta fiind exclusiv în sarcina cumpărătorului, care ar fi putut face notificare imediat după ce a câştigat licitaţia, însă a făcut acest lucru la 22 de zile de la semnarea contractului, şi aceasta doar după ce a fost notificat de comisia de privatizare”, a spus Mănescu.

În ceea ce priveşte modificarea structurii acţionariatului companiei, Ministrul Transporturilor a adăugat că notificările au fost trimise la timp de către comisia de privatizare, însă până acum nu a primit aviz favorabil de la toate băncile.

Termenul pentru finalizarea procesului de privatizare a expirat luni, nefiind prelungit de către Guvern.

Gruia Stoica a declarat că va participa la o nouă încercare de privatizare a CFR Marfă dacă procesul va fi reluat, însă Guvernul s-a angajat faţă de FMI să aleagă un alt investitor strategic, în cazul în care tranzacția cu GFR nu este finalizată.

GFR fusese declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. GFR plătise o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro.

Comisia de privatizare şi consultanul analizează posibilitatea reţinerii garanţiei de 10 milioane de euro, a adăugat Mănescu.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.