STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Agricultura & Agro-Food, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

Prioritatile noului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu

achim irimescuSimplificarea procedurilor pentru absorbtia fondurilor europene este prima prioritate a noului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu. „Vrem sa simplificam procedurile cat mai mult pentru ca altfel pierdem bani”, a argumentat acesta.

Noul ministru al Agriculturii a spus ca pentru a pune in practica aceasta prioritate, de a simplifica procedura de absorbtie a fondurilor europene, va declansa „un brainstorming la nivelul ministerului pentru ca la nivel european comisarul (Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala n.r.) a prezentat deja un pachet de masuri pentru simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC)”. Irimescu a continuat ca, „pe langa ceea ce a pregatit comisarul, noi trebuie sa venim cu alte masuri de simplificare”.

Noul ministru considera ca Agentiile de Plati din Romania au complicat uneori lucrurile, iar fermierii au acum de indeplinit „cerinte exagerate de multe ori”. „Suntem in situatia in care APIA sau AFIR au construit prea mult si atunci trebuie sa usuram multe cerinte care trimit beneficiarul la mai multe birouri. Sunt cerinte exagerate de multe ori (…). Am vorbim cu reprezentantii Comisiilor din Parlament, cu esichierul politic si cu fermierii pentru a simplifica cat mai mult si a ne face viata cât mai usoara pentru ca altfel pierdem bani, iar impactul PAC si sumele importante puse la dispozitie catre bugetul Romaniei nu vor ajunge la fermieri. In aceste conditii, mediul rural din Romania va continua sa inregistreze decalajul acela enorm fata de tarile din Vest”, a spus Irimescu.

Ministrul Agriculturii a cerut presei un dialog cat mai deschis si „fara interpretari in lateral, care nu fac bine nimanui”. „Singura noastra dorinta este sa facem sa ajunga banii cat mai rapid si corect la fermieri, sa vedem ca efectiv agricultura Romaniei si mediul rural inregistreaza progrese substantiale”, a continuat demnitarul.

Achim Irimescu a preluat miercuri mandatul de la predecesorul sau Daniel Constantin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.