STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Principalele modificări propuse de la 1 iulie: intră forfetarul, impozitul pentru microîntreprinderi, scade TVA la pâine

Guvernul pregăteşte mari modificări la Codul fiscal de la 1 iulie.

„Am făcut un studiu pe care l-am făcut şi l-am dat Ministerului de Finanţe. Am în mare măsură acceptul ministerului de finanţe ca la microîntreprinderi impozitul pe cifra de afaceri să scadă la 1,5%, faţă de 3%, să se aplice de la 1 iulie. Dacă cerinţa mediului de afaceri este că e bine să nu mai stăm un an de zile cu această povară vom aplica de la 1 iulie”, a declarat Maria Grapini, minstrul pentru IMM, turism şi mediul de afaceri, într-o conferinţă organizată la BNR.

Despre impozitul forfetar, pe care Grapini îl numeşte impozit fix, ştim până acum că este diferenţiat în funcţie de obiectul de activitate al firmei, după codul CAEN.

Prezent la conferinţă, Gabriel Biriş a criticat această formulă de impozitare, pe care o consideră „de tip feudal”, din moment ce statul ia câte puţin forţat de la fiecare pentru că nu reuşeşte să impună actuala formulă de impozitare pentru a strânge bani. Acesta a adăugat că o astfel de impozitare este practicată limitat în Europa, şi in extenso la nivelul statelor din Asia Centrală.

Tot de la 1 iulie, spune Grapini, aşa cum s-a convenit în Guvern, se va aplica o taxă pe valoare adăugată de 9% pentru produsele de panificaţie, pe tot lanţul, faţă de cota de 24% unitară la acest moment, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.