STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare

Primele rezultate Romgaz după listarea la bursă: la 9 luni cifra de afaceri în scădere cu 10% și profit net minus 18,5% conform IFRS

Conform IFRS, profitul net al Romgaz a scăzut cu 18,46% în primele nouă luni, la 796,9 milioane lei, iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), datorită diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

romgazÎn perioada similară a anului trecut, producătorul de gaze naturale a consemnat un profit net de 977,3 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,873 miliarde lei.

Conform standardelor românești, profitul net al Romgaz a scăzut cu 44,75% în primele nouă luni, la 410,7 milioane lei, se arată în raportul transmis de companie Bursei de Valori București.

„Reducerea cantităţilor de gaze livrate din import se datorează atât scăderii cererii de consum pe piaţă de gaze naturale, cât şi prevederilor ordinului ANRE nr.24/2013 pentru aprobarea metodologiei de alocare a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată, conform căruia producătorii de gaze naturale nu mai au obligaţia să livreze gaze în amestec intern cu import”, se arată în raport.

Producția livrată a fost cu 6,5% mai scăzută, deoarece cererea de consum a fost mai redusă, în mare parte această diminuare fiind datorată încetării contractului cu Interagro.

Scăderea profitului inclusiv pe standarde internaționale a fost determinată, în principal, de creșterea cheltuielilor ca urmare a integrării activității Centralei Termice de la Iernut începând cu 1 februarie 2013, mai exact cheltuieli determinate de creșterea numărului de salariați, precum și înregistrarea de costuri cu transportul gazelor aferente CTE Iernut.

Printre factorii ce au determinat scăderea profitului se numără și creșterea impozitelor aferente activității, odată cu introducerea impozitului pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor la gaze.

Cheltuielile cu investiţiile au urcat cu 86%, la 582,6 milioane lei, de la 313 milioane lei în perioada similară a anului trecut, datorită încheierii unui volum mult mai mare de contracte de execuţie/livrare pentru investiţii, dar și creșterii portofoliul de proiecte de investiţii promovate spre execuţie ca rezultat al obţinerii terenurilor, avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor necesare.

Majoritatea estimărilor din piața financiară sunt pentru un profit net de 1,2 miliarde lei pentru acest an. În acest moment acțiunile Romgaz, listate sunt simbolul SNG, se tranzacționează la prețuri între 33-34 lei, capitalizarea de piață fiind de 9,5 miliarde lei.

Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, având ca segmente principale de activitate explorarea și producția de gaze, furnizarea de gaze, înmagazinarea de gaze și producerea de energie electrică.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.