STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Prima zi de tranzacționare a Romgaz la BVB: lichiditate de peste 20 mil. euro, preț mediu de 34,69 lei, capitalizare de 3 mld. euro

Acţiunile Romgaz au intrat marţi la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, concomitent cu începerea transferurilor cu certificatele de depozit (GDR) pe piaţa de la Londra.

Sursă: www.business24.ro
Sursă: www.business24.ro

Acţiunile Romgaz, ce se tranzacționează cu simbolul SNG, au deschis la o cotaţie de 35,85 lei, cu 19,5% peste preţul de subscriere. Ulterior, piața a încercat să stabilizeze cotația la 35 de lei, dar presiunea pe vânzare exercitată de micii investitori a dus la reducerea prețului pe acțiune sub 34,5 de lei.

În prima zi s-au făcut tranzacții de peste 93 de milioane de lei (peste 20 de milioane de euro) cu acțiunile Romgaz, adică dublu față de lichiditatea tuturor acțiunilor tranzacționate într-o zi întreagă la Bursa.

Titlurile Romgaz s-au apreciat ieri cu 15% faţă de preţul din ofertă, de 30 de lei pe acţiune, iar dacă se iau în considerare discounturile de 5%, respectiv, 3%, oferite în primele zile ale operaţiunii, atunci randamentul adus este de 21,05%, respectiv 18,56%.

Valoarea de piață a Romgaz a crescut cu 15% după prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori București, până la 13,3 miliarde de lei (2,985 miliarde de euro).

Pe bursa din Londra, debutul Romgaz arată un avans de 10,3%-15,3% în echivalent dolari față de prețul din IPO. Prețurile GDR-urilor au variat între 10,20 dolari și 10,66 dolari, pe o lichiditate de circa 27 milioane dolari în primele șase ore, cu un sfert mai mare decât cea de la București.

Statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro).

Romgaz este cea mai valoroasă şi mai profitabilă companie deţinută de către stat, raportând un profit net de 622 milioane de lei în primele şase luni din 2013, la venituri de 1,9 miliarde de lei.

Dumitru Rotar, directorul general adjunct al companiei, a declarat că societatea va participa la licitaţia pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale o va organiza anul viitor pentru concesionarea unor perimetre de hidrocarburi.

The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp, fiind cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.