STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Ministerul de Finanțe va suplimenta cu 1 mld. de lei proiectul ”Prima Casă”

Plafonul de garanţii alocat băncilor care vând credite ipotecare prin programul “Prima casă”, va fi suplimentat de  Ministerul de Finanțe cu un miliard de lei (echivalentul a 227 mil. euro).

Aproape o treime din bani vor fi destinaţi pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei.

sursa: 9am.ro
sursa: 9am.ro

Spre deosebire de plafoanele alocate anterior, aceste garanţii vor fi acordate doar în lei, iar plăţile în contul creditelor ajunse în default vor fi efectuate doar în lei. Practic, este eliminat creditul ipotecar garantat de stat în valută. Costul total al finantarilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 2,5% pe an pentru creditele în lei.

La sfârșitul lunii iunie, președintele FNGCIMM, Aurel Saramet, a anunțat că autoritățile au în vedere suplimentarea fondurilor pentru Prima Casa după epuizarea sumelor existente.

Valoarea finanțărilor acordate prin acest program în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, în iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.