STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL

Lumea in 2025: China va pierde puterea, iar Rusia pe care o stim acum, nu va exista

2025

Superputerile lumii vor fi aruncate in haos. Statele Unite vor slabi controlul la nivel mondial, razboiul islamic se va termina pana in 2020, iar Polonia va deveni lidera unei aliante anti-Rusia, din care va face parte si Romania, potrivit unui raport al Stratfor – global intelligence.

Acestea sunt doar cateva dintre predictiile Stratfor, firma privata de informatii, regasite in raportul „Decade Forecast”, in care se previzioneaza cum va arata lumea in urmatorii zece ani. Vor fi multe provocari, precum aparitia unor puteri noi, incetinirea fluxurilor financiare si a economiilor emergente.

Unele dintre aceste predictii deja se adeveresc, inclusiv cea privitoare la problemele cu care se va confrunta Uniunea Europeana (UE) – cum ar fi cresterea nationalismului si tulburarile sociale -, dar si incetinirea economiei Chinei.

Stratfor, care a prezis cu succes incapacitatea Europei de a face fata crizei financiare si a razboiului jihadist pornit, mai intai, in Statele Unite, prezice, de asemenea, ca SUA, desi au facut un pas inapoi in fata problemelor globale, sunt setate sa ramana prima putere a lumii.

 

Iata cateva dintre predictii:

 

 

  1. Razboiul SUA-JIHAD va ajunge la un sfarsit

Pana in 2020, cele doua razboaie majore din Orientul Mijlociu se vor diminua ca intensitate, desi va fi un proces lung. Stratfor avertizeaza ca atacurile teroriste vor continua sa provoace haos, iar militantii islamisti vor crea probleme, in special in Orientul Mijlociu.

 

  1. Europa va suferi

Diverse sisteme si demografia in Europa vor continua sa puna presiune pe institutiile UE. Liderii statelor membre se vor afla in situatia de a pune, la randul lor, presiune pe popor, iar relatiile intre state se vor tensiona. „La nivel politic, tendinta generala va fi departe de o solutionare multinationala, ci mai aproape de una nationalista determinata de forte economice, sociale si culturale divergente”, avertizeaza Stratfor.

UE nu va reusi niciodata sa revina la puterea de dinaintea crizei financiare si in mare parte va ramane divizata pentru urmatorii zece ani.

Cresterea nationalismului si a euro-scepticismului va lovi UE, ai carei membri sunt mai degraba preocupati sa rezolve problemele interne, din tarile lor, decat sa priveasca in exterior.

In timp ce UE va continua sa existe, operatiunile sale politice si militare „vor fi guvernate in principal de relatii bilaterale sau multilaterale limitate, cu tinte marunte si neobligatorii.

Natiunile vor adopta tot mai mult politicile protectioniste, cautand, in acelasi timp, modalitati de securizare a frontierelor, situatie care se intampla deja, in contextul in care Europa se confrunta cu cea mai mare criza a refugiatilor de la al doilea Razboi Mondial incoace.

 

  1. Rusia, asa cum o cunoastem acum, nu va mai exista

Urmatorii zece ani vor fi pentru Rusia ani de cautare „a propriei securitati”. Vazandu-se cu arma la tampla, Rusia va deveni tot mai agresiva si isi va continua lupta teritoriala pentru a isi exercita puterea, intern si extern, insa costurile vor fi mari. Rusia nu va avea capacitatea de a integra foste tari ale Uniunii Sovietice intr-o federatie solida.

Cresterea cheltuielilor militare, declinul pretului petrolului si problemele interne vor continua sa slabeasca Rusia, ceea ce se va vedea in inabilitatea sa de a controla federatia, creand un vacuum.

Stratfor se asteapta ca autoritatea de la Moscova sa slabeasca substantial, situatie ce va duce la o fragmentare formala si informala a Rusiei.

Tari precum Polonia, Ungaria si Romania vor incerca, de asemenea, sa recupereze teritoriile castigate de Rusia in diverse momente ale istoriei.

 

  1. Turcia va iesi puternic in lumina reflectoarelor

Lumea vede deja un declin al statelor nationale create de Europa, de-a lungul Africii de Nord si in Orientul Mijlociu, timp in care Statele Unite isi arata neputinta de a rezolva aceste lupte interne nesfarsite pentru putere.

Turcia, a carei frontiera sudica este aproape de aceste probleme, va fi trasa usor in lupta, prezice Stratfor, si este in curs de a deveni atat o putere majora in regiune, cat si un concurent in crestere al Iranului. America va sprijini Turcia, care va deveni o forta importanta in Asia si in Orientul Mijlociu.

 

  1. China isi va reduce motoarele

Potrivit raportului Stratfor, China se afla la sfarsitul ciclului de salarii mici si nivel inalt de crestere si a intrat intr-o noua etapa denumita „noul normal”, adica de o perioada „de crestere mai lenta”.

„China va continua sa fie o forta economica importanta, dar nu va mai fi motorul dinamic al cresterii globale”, dupa cum se arata in raport.

In schimb, un nou grup de 16 natiuni, incluzand multe tari din sud-estul Asiei, Africa de Est si altele din America Latina se vor dezvolta, luand locul Chinei de centru de putere economica.

Potrivit aceluiasi raport, China va pierde si din puterea militara, iar Japonia va deveni dominanta in regiune.

 

  1. Statele Unite se vor „decupla”

Ramanand o economie majora, politic si militar, Statele Unite vor fi mai putin „angajate” fata de cum erau in trecut la problemele exterioare. „SUA vor fi mai precaute de probleme economice si militare, intrucat a invatat care sunt limitele puterii, in incercarea de a calma tari ostile”. Statele Unite vor fi mult mai selective la problemele care apare si la implicatiile lor.   

 

  1. Germania va pierde puterea

A patra mare economie europeana este ostatica mediului economic si competitiv in care opereaza, sustine Stratfor. Politicile protectioniste ii vor afecta exporturile, ceea ce va conduce la un declin economic prelungit si care va reduce influenta Germaniei, in urmatorii zece ani.

 

  1. Polonia isi va spori puterea

Potrivit Stratfor, Polonia s-a evidentiat prin crestere economica si politici inteligente, in anii trecuti. Tara din estul Europei nu doar ca va continua cresterea, ci se indreapta catre pozitia de „jucator cheie”, pe masura ce isi diversifica partenerii de comert.

O astfel de miscare ar fi, fara discutie, o stire proasta pentru Rusia, mai ales ca se preconizeaza ca Polonia va fi liderul coalitiei anti-Rusia, care include si Romania, in urmatorii cinci ani.

„In urmatorii cinci ani, aceasta alianta va juca un rol major in remodelarea granitelor Rusiei si regasirea teritoriilor pierdute”, avertizeaza Stratfor.  Acest fapt va duce la o alianta puternica cu Statele Unite, care vor dori sa consolideze relatii cu o forta de stabilizare.

 

  1. Orientul Mijlociu va incepe sa se descompuna

Statele-natiuni create de Vest se vor prabusi, in timp ce alte tari revin in fractiuni si vor intra in razboi unele cu altele. Raportul subliniaza ca, pe fondul unui vid de putere ce va continua sa existe, grupurile jihadiste vor fi controlate prin diviziuni interne.

Statele Unite isi va exercita in continuare influenta in regiune, iar Turcia, care a stat atat de mult timp departe de majoritatea conflictelor, va fi fortata sa actioneze si se va comporta ca o forta de stabilizare in regiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.