STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Agricultura & Agro-Food, INTERNATIONAL

Preturile produselor alimentare au scazut la nivel mondial, trei luni consecutiv

porumbFAO Food Price Index, indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in iunie 2014 cea de a treia scadere consecutiva, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, potrivit datelor publicate de FAO.

Indicele preturilor la alimente al FAO a fost in jos pentru a treia luna consecutiv in iunie, scadere influentata, in mare parte, de preturile mai mici la grau, porumb si la uleiul de palmier. Aceasta scadere reflecta livrarile ample si o mai buna perspectiva a productiei, la nivel mondial, pentru aceste produse, dupa cum se arata in comunicatul FAO prezentat la Roma.

In iunie 2014, FAO Food Price Index a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in mai. Potrivit FAO, indicele preturilor la cereale a atins, in iunie, o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin fata de valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in mai, in urma scaderii de aproape 7% a pretului la la grau si porumb. In acelasi timp, preturile uleiurilor vegetale au scazut cu 2,4%, in iunie, ca urmare a scaderii pretului la uleiul de palmier si pe fondul perspectivei bune privind o recolta record de soia boabe.

Ultima prognoza FAO pentru productia mondiala de cereale in 2014 a fost imbunatatita, in prezent atingandu-se nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult comparativ cu estimarile anterioare. estimarile au fost imbunatatite ca urmare a prognozei favorabile pentru productia de porumb, cu 1% mai mare fata de estimarea din mai, dar si a productiei de cereale in general din SUA, Uniunea Europeana si India.

Legat strict de recolta de grau, la nivel mondial, in 2014, FAO estimeaza o productie de 702,7 milioane de tone, usor mai mare comparativ cu prognoza din mai, fiind insa cu 1,8% mai mica fata de recolta record inregistrata in 2013.

FAO transmite lunar propriul indice Food Price Index, prin care se urmaresc modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente alcatuit din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.