STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare, Politica Monetara & Inflatia

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,8% în mai 2014

Preţurile producţiei industriale pe total au fost mai mari cu 0,8% în luna mai a acestui an, faţă de luna mai 2013, preţurile pe piaţa internă crescând cu 0,8%, iar cele pe piaţa externă cu 0,7%, conform unui comunicat al INS.

assembly-lin_20131108130227206Comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 2,5%, industria bunurilor de uz curent, cu 1,8%, industria bunurilor de capital, cu 0,7%, şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,7%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-1,8%).

Preţurile producţiei industriale din România s-au diminuat pe total cu 0,3% în luna mai comparativ cu aprilie, scăderile înregistrându-se atât pe piaţa internă (-0,3%), cât şi pe cea externă (-0,2%).

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+0,1%).Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (-0,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,5%) şi industria bunurilor de capital (-0,3%).

La nivelul Uniunii Europene

Grecia şi România s-au situat în mai pe primele locuri în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din 2013, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 1% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, arată datele Eurostat.

Singurele creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Grecia (1,1%), România (0,8%), Suedia (0,7%), Estonia şi Irlanda (ambele cu 0,5%), iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Belgia şi Lituania (ambele cu minus 4,8%), Cipru (minus 4,3%) şi Slovacia (minus 3,7%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.