STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL, Constructii & Imobiliare

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au depăşit nivelul record din 2007

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au atins un nou maxim în luna mai şi au depăşit nivelul record atins în octombrie 2007, sugerând că semnele recente de încetinire a pieţei ar putea fi de scurtă durată, potrivit datelor companiei financiare National Building Society, transmite Mediafax.

imagesNational Buinding Society este cea mai mare companie mutuală de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de circa 193 de miliarde de lire sterline pe o piaţă de 325 de miliarde de lire, potrivit Bloomberg.

Compania anunţat marţi o creştere de 0,7% a preţului mediului a locuinţelor, la 186.512 lire sterline (312.000 dolari), peste maximul precedent de 186.044 lire înregistrat în octombrie 2007, cu o lună înainte de prăbuşirea băncii Northen Rock. În decurs de 12 luni după acea dată, preţurile locuinţelor din Marea Britanie au scăzut cu circa 15%.

Redresarea ulterioară a economiei britanice a contribuit la cererea de proprietăţi, creând o problemă pentru oficialii Băncii Angliei, îngrijoraţi că creşterea preţurilor va duce la formarea unei bule speculative.

Băncile au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor ipotecare, dar, potrivit Nationwide, nivelul scăzut al dobânzilor şi reducerea şomajului vor susţine probabil în continuare cererea.

Comisia Europeană recomandă Marii Britanii să facă mai mult pentru stimularea construcţiilor de locuinţe. „Cu toate că oferta de noi proprietăţi a crescut, se află încă la un nivel scăzut, fiind cu mult sub nivelul cererii”, se arată într-un raport al CE.

Un indice calculat de Nationwide arată că preţurile locuinţelor se află la un nou nivel record, dar ajustate la inflaţie aceste sunt cu aproximativ 20% sub recordul anterior, conform Capital Economics.

„Acest fapt nu ne consolează prea mult. La urma urmei, este general acceptat faptul că preţurile locuinţelor au depăşit cu mult valoarea lor reală, în timpul bulei speculative anterioare”, a declarat Matthew Pointon, analist la Capital Economics în Londra.

Unele date arată că creşterea pieţei imobiliare încetineşte, cum sunt cele referitoare la numărul creditelor ipotecare, care a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni. A fost a treia lună de scădere a creditelor ipotecare, după ce numărul acestora a atins în ianuarie cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.

În luna aprilie, în Marea Britanie a intrat în vigoare o regulă potrivit căreia împrumutaţii trebuie să dovedească faptul că îşi pot permite să ramburseze împrumuturile chiar dacă dobânzile vor creşte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.