STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit

Pretul la pompa pentru benzina si motorina va trebui sa scada cu 36 de bani de la 1 ianuarie 2017. Supraaciza dispare, TVA coboara la 19%, iar „taxa pe stalp” este eliminata

pompabenzinaDe la 1 ianuarie 2017 intra in vigoare prevederile Codului Fiscal, asa cum au fost ele votate in Parlament in anul 2015 si anume:

– TVA scade de la 20% la 19%, efect care s-ar putea vedea doar marginal in preturile finale

– dispare „supra-acciza pe combustibil”, care fusese introdusa in 2014 in timpul guvernarii Ponta. Codul Fiscal prevede eliminarea de la 1 ianuarie a supra-accizei de 7 eurocenti/litru (circa 31 de bani). Acciza fusese introdusa cu argumentul crearii unui fond care sa sustina lucrarile de infrastructura, fapt care nu s-a realizat.

– taxa pe constructii speciale, cunoscuta popular drept „taxa pe stalp” este eliminata complet. In 2014, ea fusese setata la 1,5% si era aplicabila constructiilor detinute de companii din energie, industria de petrol si gaze, dar si in infrastructura. Ulterior, procentul a fost redus la 1%, apoi 0,5%, iar de la 1 ianuarie el devine zero.

– tot de la inceputul lui 2017, baza de calcul pentru CASS va fi plafonata la maximum 5 salarii medii pe economie

 

Efecte asupra preturilor:

– benzina si motorina sunt asteptate sa se ieftineasca la pompa cu aproximativ 36 de bani de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a eliminarii supra-accizei si a scaderii cu 1 punct procentual a TVA-ului;

– pretul la energie s-ar putea reduce pentru consumatori pe parcursul anului 2017, deoarece ‘taxa pe stalp’ era recunoscuta de ANRE drept cost pentru companii, asadar era inclusa mai departe in tariful final catre clienti.

 

 

PSD ar fi dorit amanarea acestor scaderi de taxe, insa Guvernul Ciolos, cu atributii restranse la acest moment, nu intervine asupra Codului Fiscal

Partidul Social Democrat a intentionat ca, imediat dupa castigarea alegerilor, sa modifice Codul Fiscal prin Ordonanta de Urgenta, solicitand acest lucru Guvernului Ciolos. Solicitarea s-ar fi referit la amanarea intrarii in vigoare a acestor prevederi, fapt ce ar fi afectat mediul antreprenorial, iar in final consumatorii care nu ar fi beneficiat de preturi mai scazute incepand cu 1 ianuarie.

Reprezentantii Guvernului Ciolos au declarat ca nu vor interveni asupra Codului Fiscal, lasand acest lucru in sarcina urmatorului Guvern, rezultat in urma alegerilor.

Asadar, daca se va dori revenirea la aceste taxe si accize suplimentare, noul Guvern ar trebui sa le reintroduca pe parcursul anului, ceea ce ar contrazice mesajul de reducere a fiscalitatii, care a fost lansat catre electorat pe parcursul campaniei.

 

Temerea privind deficitul bugetar pe 2017

Programul PSD, promitea in campanie un deficit bugetar 2017 de 2,7%, insa la cateva zile distanta de la castigarea alegerilor, Liviu Dragnea a indicat deja o tinta mai mare, de 2,95%. Se subintelege un risc de a depasi nivelul de 3%, in cazul in care cresterea economica de anul viitor s-ar situa sub tinta de 5,5% prevazuta in programul de guvernare.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.