STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Preț minim record, înregistrat miercuri, pe piața gazelor naturale tranzacționate la BRM

Platformele electronice ale Bursei Române de Mărfuri (BRM) au înregistrat, miercuri, un preț minim record de 68,50 lei/Mwh pentru gazele din producția internă pe piața angro, cantitatea tranzacționată ajungând la 300.000 Mwh, potrivit unui comunicat emis de BRM, informeaza Mediafax.

„În cursul lunii mai, în Ringul gazelor naturale, la BRM s-a tranzacționat o cantitate totală de 11,6 milioane Mwh, cu un preț mediu ponderat de 72,18 lei/Mwh. De la începutul anului până în prezent, cantitatea de gaze naturale tranzacționată la BRM a ajuns la 27 de milioane de Mwh, iar prețul mediu ponderat a fost de 72 de lei/Mwh. Relevant este faptul că rezultatele din primele luni ale anului 2017 arată că volumul tranzacțiilor aproape s-a dublat față de întreg anul anterior, reprezentând aproximativ 43,6% din consumul național estimat pentru această perioadă”, se arată în comunicatul emis.

Cantitatea totală tranzacționată în ultimii patru ani a depășit 49 de milioane Mwh.

În iulie 2013, BRM a obținut din partea ANRE licența de desfășurare a activității de administrare a piețelor centralizate în sectorul gazelor naturale, iar prima tranzacție a avut loc în octombrie 2013.

Bursa Română de Mărfuri este o companie privată de interes public, înființată în noiembrie 1992, prima sedință de tranzacționare având loc în data de 10 decembrie 1992. În prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri și de Legea nr.297/2004 privind piața de capital. BRM organizează mai multe tipuri de piețe de interes public, activitatea principală fiind axată pe piața la disponibil și piața licitațiilor. Pe piața la disponibil se tranzacționează în ringurile bursiere: produse petroliere, energie electrică, gaze naturale, cărbune, procesare combustibili, certificate dioxid de carbon, mărfuri generale, materiale de construcții, legume, fructe, cereale. Pe piața licitațiilor se derulează proceduri de achiziții, vânzări, închirieri, BRM fiind cel mai important consultant în domeniul achizițiilor publice de produse, servicii și lucrări pentru orice tip de autoritate contractantă. Activitatea BRM se desfășoară la sediul central din București și prin rețeaua teritorială care numără 20 de terminale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.