STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food

Porumbul pierde 1 mld. euro in ciuda recoltei mari

porumbValoarea recoltei de porumb coboara cu un miliard de euro, ceea ce inseamna un minus de aproape 40% fata de 2013, din cauza preturilor care au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.

Desi volumul de porumb recoltat este acelasi din 2013, porumbul pierde 1 miliard de euro, pe fondul scaderii pretului pe pietele internationale ale cerealelor. In acest sezon, porumbul va aduce fermierilor 1,6 miliarde de euro, in loc de 2,6 miliarde de euro cat a adus anul trecut, potrivit Ziarului Financiar.

„Randamentul a fost grav afectat, dar la porumb nu ai cum sa renunti, pentru ca aceasta cultura are locul si rolul ei in asolamente”, explica Stefan Poienaru de la Agrofam, unul dintre cei mai mari zece fermieri din Romania, pentru ZF.

Scaderea incasarilor pe care fermierii le au din porumb influenteaza valoarea productiei agricole, deoarece banii obtinuti din porumb au avut, in ultimii zece ani, o pondere de 10% din total. Lipsa temperaturilor ridicate si umiditatea suficienta nu ajuta in niciun fel rezultatele financiare ale fermierilor, avand in vedere ca intreaga piata internationala este pe scadere, in conditiile in care marile centre de productie au rezultate record.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.