STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Poroşenko şi Putin, ACORD PARŢIAL privind criza din Ucraina

Preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un „progres uriaş” în negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfăşoară la Minsk, ajungând la un acord asupra a 80% – zece puncte – din document, transmite Mediafax.

Petro Poroşenko„Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş”, a declarat joi o sursă pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti.

Negocierile pot continua cinci-şase ore, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene. „Lucrăm în echipe de aproximativ şapte ore. Acum se lucrează în formatul celor patru lideri”, a declarat Valeri Ciali.”Este prea devreme pentru (a oferi) detalii. Cred că mai avem cinci sau şase ore de lucru”, a adăugat el.

Toate negocierile şi consultările cu privire la criza din estul Ucrainei par să conducă la un document acceptabil pentru toate părţile implicate în negocieri, a apreciat Mihail Ezhel, ambasadorul ucariean în Belarus.

Miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov, german Frank-Walter Steinmeier şi francez Laurent Fabius au discutat în paralel, după care s-au alăturat şefilor de stat şi de guvern.

Liderii „republicilor populare” de la Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego se întâlnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima.

Participanţii la negocierile de la Minsk intenţionează să implementeze un armistiţiu în estul Ucrainei în următoarele 48 de ore, potrivit unei surse citate de agenţia germană DPA. Maratonul diplomatic durează de 14 ore. Acestea sunt cele mai lungi negocieri din cariera lui Putin, notează agenţia.

Un armistiţiu urmează să fie pus în aplicare pe 14 februarie, potrivit Reuters, care citează o versiune a documentului final. Acordul ar implica retragerea armamentului greu şi instituirea unei zone de securitate.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi că Rusia a pus „condiţii inacceptabile” în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, relatează BBC News Online.

Poroşenko a făcut această declaraţie în timpul unei pauze de la negocierile care durează de aproximativ 14 ore şi la care participă de asemenea preşedintele rus, Vladimir Putin, şeful statului francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.

O sursă citată de agenţia Tass a declarat că Merkel şi Hollande au discutat singuri cu Putin, în lipsa lui Poroşenko, înainte de a reveni în sala de conferinţe unde se desfăşoară negocierile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.