STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Energetica

Polonia a propus statelor din UE să cumpere în comun gaze pentru a forţa mâna Rusiei

Polonia a propus celorlalte state membre ale Uniunii Europene să achiziţioneze în bloc gaze naturale pentru a avea o putere de negociere mai mare în faţa Rusiei, scrie The Wall Street Journal.
176083723„Dacă UE decide să cumpere gaze pe care apoi le distribuie între ţările membre în funcţie de nevoia fiecăreia, nici chiar Rusia nu poate ignora un client atât de mare“, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Astfel, Rusia nu va mai putea cere condiţii diferite statelor cărora le vinde gaze naturale.
Propunerea lui Tusk vine după ce la începutul săptămânii a criticat Germania că nu vrea să adopte o poziţie mai dură faţă de Moscova. Premierul este sigur că „dependenţa Germaniei de gazele ruseşti ar putea pur şi simplu să ştirbească suveranitatea Europei“. El a explicat că ener­gia tot mai scumpă din cauza ambiţiilor climatice şi de protejare a mediului exa­gerate face ca UE să fie şi mai dependentă de Rusia ca sursă de energie.

Cancelarul german Angela Merkel s-a opus acestei propuneri, arătând că cele care trebuie să facă front comun sunt companiile, deoarece acestea cumpără gazele, şi nu guvernele. Merkel a adăugat că au fost iniţiate discuţii cu companiile pentru crearea unui front energetic comun.

Grupurile germane gigant BASF şi E.ON sunt partenerii singurei companii care exportă gaze naturale ruseşti, Gazprom, în proiectul gazoductului Nord Stream, prin care Rusia alimentează cu combustibil, din 2011, nordul Europei şi în special Germania, ocolind Polonia. Germania importă din Rusia 40% din gazele pe care le consumă, dintre cele 28 de state membre ale UE având cele mai puternice legături comerciale cu Rusia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.