STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Polonia propune Uniunii Europene fond de infrastructură de 700 mld. euro

Polonia propune infiinţarea unui fond comunitar de 700 de miliarde de euro pentru investiţii în proiecte paneuropene de infrastructură, pentru ca UE să evite un deceniu pierdut în ceea ce priveşte creşterea şi o „generaţie pierdută“ de tineri care nu-şi pot găsi locuri de muncă, avertizează Mateusz Szczurek, ministrul polonez de finanţe, scrie The Wall Street Journal.

Ministry-of-Transpor-Romania-to-get-7-billion-Euro-from-EU-for-road-and-rail-infrastructure-by-2020-_300Fondul lui Szczurek ar fi finanţat „într-un mod similar şi la o scară similară“ ca fondul de bailout de 500 de miliarde de euro al zonei euro. Szczurek este unul dintre primii miniştri care oferă un plan concret de majorare a investiţiilor în UE pentru a revitaliza economiile stagnante.

Vehiculul „polonez“ de finanţare va fi condus de Banca Europeană pentru Investiţii, iar toate statele din UE vor fi obligate să contribuie la acesta. Banii ar veni din îm­prumu­turi fă­cute pe pie­ţele financiare şi ar urma să fie investiţi în proiecte pan­eu­ropene.

Ministrul polonez a remarcat că actuala situaţie economică favorizează introducerea „Fondului European pentru Investiţii“ prin dobânzile reduse şi prin posibilitatea mare ca impactul investiţiilor să fie semnificativ asupra cererii, notează The Warsaw Business Journal.

Fondul lui Szczurek ar fi proprietarul proiectelor în care investeşte şi-şi va finanţa în cele din urmă operaţiunile prin privatizarea proiectelor. Orice pierdere va fi suportată de guverne.

De aceea, este foarte probabil ca orice măsuri comune de stimulare economică să întâmpine rezistenţă din partea statelor bogate ale Europei precum Germania şi Finlanda, care au avut probleme în a primi spijinul populaţiei pentru crearea fondului permanent de bailout al zonei euro – ESM. Acesta are capital diponibil de 80 de miliarde de euro şi contribuţii potenţiale de 622 de miliarde de euro.

Viitorul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a promis un pachet de fonduri pentru investiţii de 300 de miliarde de euro. Jean-Claude Trichet, fostul preşe­dinte al BCE, încurajează şi el ideea creşterii investiţiilor în infrastructură pentru stimularea cererii interne.

Polonia este cea mai mare economie est-europeană şi singura din Uniunea Europeană care nu a cunoscut recesiunea în ultimul sfert de secol, iar investiţiile masive în infrastructură făcute din fonduri proprii şi de la bugetul UE au ajutat-o să reziste crizei economice mondiale mai bine decât cele mai multe state din regiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.