STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Balanta de Plati & Politica Valutara

Polonia accelereaza adoptarea euro

euro PoloniaCriza din Ucraina va accelera pregatirile Poloniei pentru adoptarea euro, declara ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski.

„Evenimentele care au loc in Ucraina ne vor mobiliza sa acceleram integrarea in zona euro”, a afirmat ministrul Sikorski in contextul prezentarii in Parlament a prioritatilor politicii externe poloneze. Acesta a explicat ca oeventuala decizie de adoptare a monedei unice va avea nu doar un caracter financiar si economic, dar si o dimensiune politica, legata de securitate.

Solidaritatea intre membrii zonei euro este respectata fara ezitare, intrucat riscurile la adresa unei tari provoaca automat turbulente in toate celelalte state, afirma Radoslaw Sikorski.

In prezent, in fata unei situatii internationale complicate, este in interesul nostru sa cream o interdependenta intre Polonia si celelalte state UE”, considera oficialul.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie in randul fostelor state comuniste membre ale Uniunii Europene.

Autoritatile de la Varsovia nu au stabilit o data exacta pentru aderarea la euro, dar vor ca pana in 2015 sa fie respectate toate criteriile de la Maastricht necesare pentru adoptarea monedei unice.

Intre timp, pentru a putea renunta la moneda nationala, zlotul, Polonia trebuie sa amendeze Constitutia, masura ce nu beneficiaza de sustinerea unanima a politicienilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.