STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, EUROPA

Polonia a ajuns cel mai mare producător de electrocasnice din Europa

Producţia de electrocasnice din Polonia a ajuns la 14 miliarde de euro şi 20,1 mil. unităţi anul trecut, potrivit ultimelor estimări, cifră ce poziţionează economia din Europa Centrală şi de Est pe prima poziţie în topul celor mai mari producători europeni de astfel de produse.

COMERTPolonia produce de peste 25 de ori mai multe electrocasnice decât România, unde producția este de doar jumătate de miliard de euro, iar cei mai importanţi cinci jucători controlează 90% din total. În Polonia giganţii internaţionali precum Samsung, Bosch sau Whirlpool au 27 de unităţi de producţie.

Prin comparaţie, companiile din România care produc frigidere, aragazuri şi alte aparate electrocasnice au afaceri anuale cumulate de 500-600 milioane de euro. Mai mult, dintre giganţii internaţionali, pe piaţa locală, sunt prezenţi doar turcii de la Arcelik (proprietarul Arctic), suedezii de la Electrolux şi olandezii de la Philips.

Potrivit Agenţiei de Atragere a Investiţiilor Străine în Polonia, statul din Europa Centrală şi de Est are o tradiţie îndelungată în industria de electrocasnice, mai multe fabrici fiind ridicate după finalul celui de-al doilea război mondial.

Ulterior, o parte din acestea au fost preluate de giganţi străini şi au început să producă sub brandurile acestora, în timp ce altele precum Zelmer sunt şi astăzi în picioare sub brandul iniţial. Zelmer a trecut în 2013 în portofoliul Bosch, dar brandul a rămas.

Atât brandurile internaţionale, cât şi cele locale precum Zel­mer sau Amica trimit cea mai mare parte a producţiei (80% din total) la export, către pieţele din regiune, dar şi din Occident.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.