EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, EUROPA, Integrare EUROPEANA

Viziune și șurubelnițe: Macron și Merkel converg asupra Europei

În ianuarie, când șansele sale de a câștiga președinția franceză erau considerate subțiri, Emmanuel Macron a venit la Berlin și a prezentat ce a considerat că este necesar pentru a repara Europa, conform Reuters.

„Așa cum a spus Jacques Delors, pentru Europa avem nevoie de o viziune și de o șurubelniță”, a declarat Macron la Universitatea Humboldt, citându-l pe fostul președinte al Comisiei Europene. „Din păcate, avem în prezent o mulțime de șurubelnițe, dar încă lipsește o viziune.”

Acum, mai puțin de două luni după ce a câștigat alegerile din Franța, Macron a umplut golul, articulând o cale de urmat pentru continent și, în mod crucial, aducând Germania împreună cu el.

Aceasta a fost principala idee reieșită de la o întâlnire a liderilor Uniunii Europene, în care Macron și cancelarul german Angela Merkel au stat alături la o conferință de presă la sfârșitul summitului și au trimis un mesaj de unitate totală.

După mai mult de un deceniu de bolboroseli și amânări, poate fi prematur să se declare că motorul franco-german își pornește toți cilindrii din nou.

Macron se confruntă încă cu provocarea dificilă de a-și îndeplini planurile de reformare a economiei franceze. Doar dacă va reuși, el va pune capăt neîncrederii reciproce dintre Paris și Berlin, care a împiedicat cooperarea strânsă în ultimii ani.

Merkel, din partea ei, trebuie să câștige un al patrulea mandat în septembrie. Dacă o face, ar putea încă să încerce să convingă aliații sceptici conservatori să lucreze cu centristul Macron.

Dar ultima perioadă, care a culminat cu apariția comună la Bruxelles, a contribuit la lămurirea a două mari semne de întrebare care au apărut odată cu victoria electorală a lui Macron de luna trecută: dacă ar putea menține impulsul care l-a propulsat în Palatul Elysee și dacă Merkel ar fi pregătită să-i îmbrățișeze ideile despre Europa.

În ultimul deceniu, în timp ce continentul trecea de la o criză la alta, Merkel părea mai confortabilă cu ideea de a face ajustări treptate structurilor europene, cum ar fi strângerea șuruburilor cu o șurubelniță, decât să vină cu noi viziuni care inspiră.

Acum, odată cu iesirea Europei din modul de criză acută și cu o mai mare încredere pe fondul creșterii economice și al dezordinii politice din Marea Britanie și Statele Unite, Macron, în vârstă de 39 de ani, încurajat de performanța puternică a partidului său în alegerile parlamentare din luna trecută, a intrat în scenă.

GREUTATE MAXIMĂ

La Bruxelles, el a precizat că nu se va teme de confruntarea cu țări precum Polonia și Ungaria dacă guvernele lor de dreapta nu respectă valorile democrației europene.

El a promis că va răspunde pe măsură dacă țări precum China și Statele Unite nu vor juca echitabil în domeniul comerțului. Și i-a impins pe colegii săi să adopte o abordare mai ambițioasă a cooperării în domeniul apărării europene.

În toate aceste trei aspecte, instinctul lui Merkel în trecut ar fi fost acela de a lucra cu mănuși din motive de sensibilitate din partea Varșoviei, Budapestei, Washington-ului, Beijing-ului și – în domeniul apărării – a Germaniei.

Dar la Bruxelles și-a manifestat tot sprijinul în spatele lui Macron. Acest lucru nu a trecut neobservat în alte delegații ale UE, în special în rândul cetățenilor est-europeni, neliniștiți de plecarea Marii Britanii și de președinția agitată a SUA a lui Donald Trump.

„Dacă motorul (franco-german) funcționează prea bine, nu este întotdeauna cel mai bun lucru pentru UE”, a spus un diplomat de rang înalt dintr-o țară estică. „Sperăm că vor fi destul de înțelepți pentru a-și controla viteza”.

Oficialitățile din Marea Britanie și Statele Unite sunt, de asemenea, neliniștite.

O Europă mai sigură, mai asertivă va fi probabil un partener mai dur în negocierile pentru Brexit. La summit, premierul britanic Theresa May a părut slăbit și defensiv, în comparație cu duelul întinerit al lui Merkel și Macron.

În timp ce apreciază impulsul politic din Europa generat de victoria lui Macron asupra liderului de dreapta Marine Le Pen, Charles Kupchan, fost consilier european al președintelui american Barack Obama, și-a exprimat îngrijorarea că o Europă mai îndrăzneață s-ar putea să se definească în opoziție cu Washingtonul .

– Îmi fac griji pentru asta, a spus Kupchan. „Cel mai grav rezultat este un proiect european revigorat, care este în parte despre ruperea de Statele Unite”.

Acest lucru pare improbabil, având în vedere înclinațiile atlantice ale lui Merkel.

Dar, odată cu venirea alegerilor, ea a demonstrat o dorință de a vorbi mai puternic împotriva administrației Trump, care este profund nepopulară în Germania.

La începutul lunii trecute, a surprins oamenii de acasă și din străinătate afirmând că Europa nu mai poate să se bazeze pe Statele Unite și trebuie să se pregătească să se descurce singură.

Dacă persistă cu această linie sfidantă la summit-ul G20 pe care îl va găzdui la Hamburg în perioada 7-8 iulie 2017, va fi extrem de relevant.

ZONA EURO

Una dintre cele mai mari provocări ale Europei, reforma zonei euro, nu a fost un subiect major în cadrul reuniunii liderilor UE de la Bruxelles.

Dar este punctul central al discuțiilor intense dintre Berlin și Paris înainte de o reuniune a celor două guverne la o săptămână după G20, în cadrul căreia se așteaptă ca mai multe inițiative bilaterale să fie dezvăluite.

Și aici Merkel și-a arătat disponibilitatea de a se deplasa spre Macron.

Vorbind la o conferință organizată la Berlin înainte de summitul UE, ea a surprins membrii propriului partid, exprimând deschiderea spre două dintre cele mai controversate idei ale lui Macron – crearea unui buget și a unui ministru de finanțe pentru zona euro.

„Asta a atras cu adevărat atenția oamenilor”, a spus un înalt oficial francez care este implicat în pregătirea reuniunii franco-germane. „Parisul și Berlinul se îndreaptă unul spre altul mai mult decât au fost într-un timp foarte lung”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.