Politica cu impact economic, P.I.B. & STATISTICI, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace, în T2 din 2019

Autor: Marin Pană – Cursdeguvernare.ro

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de 4.764 lei pe gospodărie și 1.838 lei pe fiecare membru al acesteia.

De reținut, veniturile bănești pe o persoană au crescut cu aproape 29% față de același trimestru al anului precedent, în timp ce veniturile în natură s-au diminuat cu circa două procente şi jumătate.

Semnal important pentru sustenabilitatea ritmului de creştere a veniturilor consemnat în ultimii patru anicomparaţia între avansul venitului pe persoană, care s-a dublat din 2014 încoace (92% ajustat cu inflaţia) şi creşterea nominală a PIB de circa 50% (sub 30% în termeni reali) ar trebui să se constituie într-un semn de întrebare și de trecere la consolidarea acestui avans.

Salariile și-au majorat semnificativ poziția preponderentă în structura veniturilor totale ale unei gospodării, ajungând până la 68,1%. Creşterea pe ultimii patru ani a fost pronunțată, cu un plus de 16,8 puncte procentuale (pp) dar cu o anumită încetinire a ritmului de creștere pe parcursul ultimelor 12 luni analizate de INS.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.