EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Sfârșitul ‘Secolului American’

Rolul SUA ca un model global și garant al libertății și a statului de drept este adus la un sfârșit de către Trump, scrie Richard Stengel în The Atlantic.

În 1941, cu un an înainte ca America să intre în al Doilea Război Mondial, Henry Luce, fondatorul si editorul Time, a scris un eseu numit „Secolul american.” A fost un argument nu doar împotriva izolaționismului, ci ca America să devină un far moral la nivel mondial. Luce, fiu de misionari americani în China, a scris că America trebuie „să accepte din toată inima datoria noastră și oportunitatea noastră ca națiunea cea mai puternică și vitală din lume și, în consecință, să exercite asupra lumii impactul deplin al influenței noastre.” Această viziune, el a scris, a fost posibilă numai în cazul în care reflecta „un devotament pasionat către idealurile americane.” El le-a enumerat ca fiind dragostea de libertate și justiție, egalitatea de șanse, precum și un angajament față de adevăr, de caritate și de cooperare.

Discursul inaugural al lui Donald Trump nu conținea cuvântul dreptate sau cooperare sau idealuri sau morală ori adevărul sau caritate. Are doar o singură referire la libertate. A menționat carnagiu și crimă și pietre funerare și o varietate de cuvinte care nu au mai fost rostite niciodată într-un discurs inaugural prezidențial. De atunci, președintele și-a domolit dorința sa de a construi un zid la granița de sud a Americii și a spus că administrația sa va re-evalua acceptarea refugiaților din țările musulmane desemnate și reducerea la jumătate a numărului relativ mic de refugiați acceptat de Administrația Obama. Am petrecut șapte ani ca redactor al revistei Time înainte de a lucra în cadrul Departamentului de Stat ca Subsecretar pentru diplomație publică și afaceri publice. În timp ce am fost redactor, nu am vrut să fiu primul dintre succesorii lui Luce care pronunță ca ar fi venit sfârșitul secolului american. În parte, acest lucru a fost din cauza unei neînțelegeri a termenului. Cei mai mulți oameni au considerat că termenul a însemnat puterea americană sau hegemonie și că nu putem vorbi de diminuarea puterii globale a Americii. Dar sensul ecorect al conceptului este că America e un model global și garant al libertății, statului de drept și corectitudinii.

Administrația Trump înseamnă moartea ‘Secolului American’

Nu, viziunea lui Trump nu însemna sfârșitul puterii americane, ci o retragere a influenței americane. Suspendă implicarea americană ca lider global în luarea deciziilor la nivel mondial pentru o politică fermă de non-interferență. La Departamentul de Stat, atunci când am călătorit în străinătate pentru discuții cu guvernul altor țări, am vorbit nu numai despre acorduri și schimburi și tranzacții comerciale, ci și despre libertatea religioasă și de exprimare, transparența și statul de drept. Am avut reuniuni diplomatice cu președintele Obama și secretarul Kerry și șefii de stat străini unde au discutat nu numai despre interesele Americii, ci despre valori universale – libertatea de exprimare, libertatea religioasă, statul de drept. Eram lângă Kerry când a cerut eliberarea prizonierilor politici și a jurnaliștilor care se aflau în spatele gratiilor. Acestea au fost discuții incomode. Am avut o dată un ministru de externe african care mi-a spus cu un dram de supărare: „Tu vii și vorbești cu mine despre transparență, dar chinezii vin și construiesc o super-autostradă.”

Și acesta a fost adesea cazul. Și nici o altă națiune, îți promit, nu a vorbit vreodată cu acel ministru de externe cu privire la transparență. Aceasta este puterea Americii, nu slăbiciunea sa. Chinezii, și acum administrația Trump, vor practica cu fermitate non-amestecul în treburile altor națiuni. ‘America First’ a lui Trump nu este o politică pe care oricare dintre aliații noștri din întreaga lume vor să audă. Adversarii noștri sunt încântați. Puterea și influența pe care le avem cu prietenii și adversarii noștri au venit în mare parte, pentru că am fost singura națiune care nu ne-am pus întotdeauna pe primul loc.

Președinții americani operează de-a lungul laturilor realiste și idealiste ale continuumului politicii externe. Dar, încă de la Woodrow Wilson, americanii s-au văzut întotdeauna ca fiind reperul moral despre care Luce a vorbit acum toți acei ani. Așa cum Obama a spus de mai multe ori, idealurile noastre sunt politica noastră. Trump pare să vadă acele idealuri ca, în cel mai bun caz, irelevante, și cel mai rău caz, uzate.

După ce am călătorit în jurul lumii, în numele Departamentului de Stat în ultimii trei ani, pot să vă asigur că guvernele nu trebuie să-și facă griji că America este prea angajată – ele se îngijorează atunci când ne decuplăm. Și oriunde ne-am putea desprinde în întreaga lume, nu suntem niciodată înlocuite de un actor mai bun. Viziunea Președintelui de a ridica un pod mobil național și menținerea unor oglinzi pe poziții reflectă transformarea Marii Britanii în Mica Anglie, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

‘Secolul American’ a fost un termen de mândrie pentru mulți și a reprezentat înflorirea nu numai a puterii americane, ci și a valorilor americane.

Acesta pare să se fi încheiat începând de luna trecută.

Secolul american, RIP.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.