EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Politica Energetica

România ar pierde miliarde de dolari dacă petroliștii fug de la Marea Neagră (Daniel Apostol)

România vrea taxe mari la Marea Neagră; numai să aibă cine să le plătească. Povara fiscală crescută pune investițiile străine directe sub semnul întrebării și nici nu are cum să garanteze că statul va putea avea mai multe venituri bugetare din taxarea petroliștilor, conform energynomics.com.

Înainte ca Parlamentul să adopte Legea Offshore, Marea Neagră era considerată o destinație sigură pentru derularea a două mari proiecte de investiții străine directe în sectorul energetic și ambele promiteau că ar intra în producție în următorii maxim cinci ani: în 2020, proiectul de exploatare de gaze naturale Midia, sub umbrela Carlyle Group, iar în 2022 proiectul Neptun Deep, operat de consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom.

Dar mai întâi este așteptată decizia de investiție ce trebuie luată de către companiile care au în concesiune perimetrele respective. Pentru asta, companiile trebuie să fie sigure cel puțin de faptul că mediul de reglementare și regimul fiscal oferite de statul român sunt un factor favorabil investiției.

În timp ce cadrul de reglementare este construit extrem de strict (restrictiv), cadrul fiscal se anunță extrem de împovărător și ambele par să arunce în aer raționamentul economic al respectivelor proiecte de investiții.

Am asistat la contondențe politice în chiar sânul coaliției de guvernare cu privire la ultimele amendamente și forme ale legii ce va guverna exploatarea de gaze naturale la Marea Neagră și așteptăm noi dezbateri în Camera Deputaților (la comisii de specialitate, dar și în plen), care să exprime modul în care coaliția reușește (sau nu) să dea undă verde investitorilor în offshore-ul românesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.