Politica cu impact economic

Parlamentul a redus cvorumul la referendum la 30%

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind modificarea Legii referendumului în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care are caracter organic, a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 73 împotrivă şi două abţineri.

Deputaţii PDL, UDMR şi PP-DD au anunţat prin intermediul liderului grupului democrat-liberal că vor ataca legea la Curtea Constituţională, invocând graba legiferării şi faptul că o astfel de modificare de lege creează situaţii în care primarii sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi demişi cu doar 25% din numărul de voturi exprimate în urma unor referendumuri locale.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat în cadrul dezbaterilor, ca iniţiator al legii, că proiectul vine să introducă aceleaşi condiţii de organizare şi validare pentru toate tipurile de referendum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.