EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, Constructii & Imobiliare

Noile colonii: China construiește uriașe orașe chinezești auto-sustenabile pe tot continentul African

Sursa: Zero Hedge

Traducere a unui Editorial-Comentariu realizat de Michael Snyder via TheMostImportantNews.com

În perioada colonială, puterile europene au exploatat Africa pentru resursele vaste pe care le deținea. Dar ceea ce face China astăzi poate fi chiar mai rău.

Da, chinezii își doresc foarte mult resursele africane, dar în cele din urmă ceea ce își doresc este Africa însăși. Dar în loc să cucerească Africa folosind forța militară, China folosește în schimb economia.

Astăzi, mai mult de 10.000 de firme deținute de China operează în Africa și practic toate lucrările majore, precum poduri, cai ferate și zgârie-nori sunt construite de chinezi. Drept urmare, majoritatea națiunilor africane sunt foarte îndatorate în acest moment faţă de China.

Și după cum veți vedea mai departe, atunci când datoriile nu sunt onorate, le oferă chinezilor un extraordinar levier (pârghie).

Mulți oameni cred că interesul Chinei este acela de a face mai mulți bani și de a câștiga controlul asupra mai multor resurse. Și China urmărește fără îndoială aceste obiective, dar, după cum a menționat Forbes, în cele din urmă, despre ce este vorba este transformarea Africii „într-un alt continent chinez”.

Motivul pentru care corporațiile chineze sunt în Africa este simplu; să exploateze oamenii și să-i ia resursele. Este același lucru pe care l-au făcut coloniștii europeni în perioada mercantilă, doar că mai rău. Corporațiile chineze încearcă să transforme Africa într-un alt continent chinez.

În prezent, aproximativ 2 milioane de cetățeni chinezi trăiesc în Africa, iar acest număr crește constant cu fiecare lună ce trece.

În aceste zile, este dificil să găsești un proiect de construcție important pe continent, care nu este gestionat de chinezi, iar acest lucru le-a permis să-și pună amprenta în unele dintre cele mai mari orașe africane. De exemplu, vezi ce se întâmplă în Nairobi, Kenya…

La marginea orașului Nairobi, Kenya, un mic semn indică spre „Beijing Road”, unde o nouă construcție de locuințe numită apartamentele Marele Zid apar ca turnurile de beton pe care le-ai găsi într-un oraș chinez.

În Africa, dezvoltatorii chinezi construiesc autostrăzi, sisteme de transport, clădiri de apartamente și întregi orașe.

Majoritatea „orașelor” pe care le construiește China sunt cunoscute sub numele de „zone economice speciale”. Aceste „zone economice speciale” sunt, în esență, enorme orașe chinezești care se autosusțin, care au fost construite în unele din cele mai strategice părți ale Africii. De exemplu, unul dintre cele mai mari a fost construit chiar lângă Lagos, Nigeria …

Lângă Lagos, Nigeria, dezvoltatorii chinezi au construit o „zonă economică specială” închisă – practic un oraș separat, cu reguli separate concepute pentru a atrage investitori – pe baza unui model pe care l-au folosit în China în ultimii 30 de ani. După ce Shenzhen a devenit o zonă economică specială în anii ’80, a trecut de la un orășel de 20.000 locuitori, după unele estimări, la 15 milioane astăzi.

În aceste „zone economice speciale”, veți găsi fabrici chineze dotate cu manageri chinezi care supraveghează lucrătorii chinezi care folosesc echipamente chinezești pentru a-și produce produsele.

Desigur, dezvoltarea chineză nu se limitează la aceste „zone economice speciale”. În Etiopia, capitala întregii națiuni devine literalmente cunoscută drept „orașul pe care China l-a construit”…

Pe măsură ce lumea occidentală doarme, chinezii preiau literalmente un întreg continent.

Și cum domină din ce în ce mai mult peisajul economic, își aduc și cultura cu ei …

Influența chineză depășește și infrastructura fizică. Acum este posibil să ridicați o copie a ziarului China Daily, ziarul condus de China, în unele orașe africane, și să urmăriți CCTV, canalul de știri administrat de stat din China. Unele orașe au școli de limbi chineze, iar unora dintre studenții africani li se acordă subvenții pentru a merge la studii în China.

Apărătorii Chinei ar putea sublinia faptul că toată această dezvoltare a scos milioane de africani din sărăcie… Și asta este adevărat.

Dar toată această evoluție poartă și un preț foarte ridicat…

China este acum cel mai mare partener comercial din Africa, comerțul sino-african ajungând la peste 200 de miliarde de dolari pe an.

Potrivit McKinsey, peste 10.000 de firme deținute de chinezi operează în prezent pe întregul continent african, iar valoarea afacerilor chineze din 2005 se ridică la peste 2 trilioane de dolari, cu investiții de 300 de miliarde de dolari în prezent.

Africa a eclipsat, de asemenea, Asia ca cea mai mare piață pentru contractele de construcții de peste mări din China. Pentru a menține acest avânt, Beijing a anunțat recent un fond de dezvoltare a infrastructurii „Belt and Road Africa” de 1 miliard de dolari și, în 2018, un pachet de ajutor african de 60 de miliarde de dolari africani, așa că așteptați-vă că Africa va continua să se încline către est, deoarece legăturile economice cu China vor deveni mai numeroase și robuste.

Inutil să spun, chinezii nu fac toate acestea din bunătatea inimii lor. Guvernele africane intră foarte adânc în datorii pentru a-și permite toată această infrastructură, iar multe dintre ele au deja mari probleme…

Acesta este genul de împrumuturi prădătoare pe care puterile occidentale le-a făcut odată atât de bine, dar acum China a dus lucrurile la un nivel cu totul nou.

Și odată ce China are un guvern african la degetul mic, ei pot fi extrem de nemiloși…

Au existat rapoarte credibile despre discuțiile dintre guvernul din Zambia și China cu privire la predarea companiei naționale de electricitate din țară, ZESCO către chinezi, datorită incapacității Zambiei de a-și îndeplini promisiunile de rambursare a împrumutului. Acest lucru este de așteptat, deoarece China controlează deja compania de televiziune a țării, ZNBC. Există, de asemenea, temeri că aeroportul principal din Lusaka ar putea fi următoarea țintă.

În mod cert, Zambia are probleme. Și pentru alți beneficiari africani ai împrumuturilor chineze, aceștia ar trebui să se pregătească pentru aceeași posibilitate, în cazul în care nu vor putea rambursa împrumuturile acordate de China.

Practic, Zambia este în proces de a deveni integral deținută de China.

Și acest lucru se va întâmpla țară după țară, până când cineva îi va opri.

Dar cine îi va opri?

La urma urmei, în acest moment, SUA are aproximativ un trilion de dolari în datorii față de chinezi.

Când vine vorba de politica externă, China joacă șah, în timp ce majoritatea puterilor occidentale joacă dame.

Chinezii aleargă literalmente în jurul nostru și suntem atât de nepăsători încât nici nu înțelegem ce se întâmplă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.