STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Merkel se întâlnește cu liderii din sud-estul Europei pentru discuții despre imigrație

Cancelarul german Angela Merkel va participa la o reuniune a liderilor statelor din sud-estul Europei, care va avea loc sâmbătă la Viena, discuțiile urmând să se axeze pe modalitățile de soluționare a problemelor ridicate de imigrația ilegală, notează AFP pe pagina electronică, conform Mediafax.

Pe lângă liderii statelor din sud-estul Europei, printre care și un reprezentant din partea României, la reuniune sunt așteptați și președintele Consiliului European, Donald Tusk, și comisarul european pentru Migrație și Afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.

Printre liderii statelor din sud-estul Europei care vor participa se numără și premierul ungar Viktor Orban, un critic înverșunat al politicii promovate de Angela Merkel în ceea ce privește imigrația. Recent, acesta a propus deportarea imigranților ilegali din UE pe o insulă sau în nordul Africii, unde ar urma să aștepte până când cererile lor de azil sunt procesate.

Anul trecut, mai multe sute de mii de imigranți au ajuns în Grecia, de unde au pornit spre Germania, Austria și statele scandinave, trecând prin țările din zona de vest a regiunii balcanice.

În martie acest an, la presiunea Vienei, statele balcanice și-au închis frontierele, fapt ce a redus semnificat afluxul de imigranți.

Tot atunci, Uniunea Europeană și Ankara au ajuns la un acord privind limitarea imigrației, însă acest acord este în pericol să fie anulat în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Bruxellesul a promis că va oferi ajutor suplimentar Bulgariei pentru a îi permite să gestioneze situația privind imigranți ilegali, iar o nouă unitate a forțelor UE de control a frontierelor urmează să înceapă să opereze din data de 6 octombrie în zona frontierei turo-bulgare.

La reuniune vor participa șefii de guvern din Albania, Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Ungaria, Macedonia, Serbia și Slovenia, iar din partea României va participa ministrul de Interne Dragoș Tudorache, informează agenția de știri Novinite.

Într-un interviu difuzat vineri de postul austriac de televiziune ORF, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că va milita pentru înființarea de centre de primire și cazare pentru imigranții în afara teritoriului Uniunii Europene.

„Să inunzi cu refugiați state precum Grecia, Italia și Bulgaria, în timp ce Ungaria și Austria ridică garduri la frontierele lor nu este nici european și nici democratic,” a completat liderul de la Sofia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.