EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, EUROPA

Macron transformă alegerile pentru Parlamentul European într-un referendum despre Europa

Ca o surpriză pentru mulți, partidul La République en Marche al președintelui francez Macron a fost de acord să facă o alianță electorală cu grupul liberal ALDE al Parlamentului European condus de Guy Verhofstadt, conform unei analize a German Marshall Fund. Așa cum a răsturnat politica partidelor franceze pentru a deveni președinte, Macron ar putea să profite de asemenea de centrul politic dizolvat pentru a transforma campania într-un concurs între forțele pro-Europene și forțele Eurosceptice, cu En Marche conducându-le pe primele. Această alianță ar putea transforma alegerile din Parlamentul European din luna mai 2019 într-un plebiscit pe tema Europei.

Partidul Popular European (PPE) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), care au dominat Parlamentul European timp de zeci de ani, au probleme. PPE este profund divizat în ceea ce privește modul de abordare a Ungariei și a partidului Fidesz al lui Orbán. Deși majoritatea parlamentarilor PPE au votat în favoarea inițierii procedurii Articolului 7, problema este departe de a fi rezolvată. În cele din urmă, PPE va pierde fie membrii săi (cel puțin Fidesz), fie credibilitatea sa ca partid care reprezintă valori fundamentale europene. Deși convingerile pro-europene ale PPE sunt în discuție, S&D se confruntă cu o criză și mai existențială. Partidele de centru-stânga sunt în declin în întreaga Europă, după cum o demonstrează încă o pierdere istorică pentru un partid social-democrat, de data aceasta în alegerile generale din Suedia desfășurate recent.

Socialiștii francezi au dispărut aproape complet din peisajul politic, în parte din cauza oportunismului inteligent al lui Macron. Și pentru a adăuga la aceste dificultăți, Labour din UK, al treilea cel mai mare membru al grupului S&D, va părăsi Parlamentul în totalitate după alegeri.

„Marea coaliție pro-europeană”, care a controlat Parlamentul European încă din 2014, se află într-o poziție slabă și este puțin probabil să câștige majoritatea locurilor în Parlamentul European în 2019. Ar fi corect să ne gândim că președintele Macron se așteaptă, ba poate chiar urmărește, o reașezare a partidelor în Parlamentul European. Acest lucru s-ar putea întâmpla.

Este probabil ca S&D să fie decimat în alegerile pentru PE, ceea ce ar încuraja mulți dintre membrii săi să treacă la o alternativă mai influentă și mai populară. În mod similar, PPE ar putea pierde membrii nemulțumiți de rezultatul procedurilor împotriva Fidesz, indiferent de modul în care evoluează situația.

Coaliția En Marche-ALDE ar putea fi cel mai bun pariu al lui Macron. Prin asocierea cu cel mai articulat și bine cunoscut politician proeuropean din Parlamentul European, el ar putea defini alegerile din PE ca pe un referendum asupra Europei – sunteți pentru sau împotriva Europei ?

Dacă acest plan funcționează, alianța En Marche-ALDE ar putea atrage suficienți deputați din alte partide pentru a forma cel mai mare grup al PE, la fel cum En Marche a atras politicieni de la alte partide din Franța. Această mișcare vine, de asemenea, într-un moment critic în președinția lui Macron, deoarece este din ce în ce mai mult sub presiunea de a realiza o reformă europeană – cea mai mare promisiune a campaniei sale.

Dar de ce En Marche nu s-a alăturat pur și simplu ALDE? Răspunsul este poate destul de simplu.

Președintele Macron dorește să își păstreze opțiunile deschise până după alegeri. El ar putea continua cu o strategie foarte diferită, pe care părea să o contemple la începutul președinției sale: să fondeze echivalentul european al lui En Marche. Un site web pentru această organizație fusese deja înființat, iar Pieyre-Alexandre Anglade a părut, pentru scurt timp, să fie fața acestei noi mișcări. Cu toate acestea, această strategie a fost abandonată, pusă în așteptare sau completată de un efort de a face apel la alte partide liberale din întreaga Europă.

Faptul că planul A nu a funcționat poate indica faptul că Macron nu are o poziție suficient de puternică în Europa pe cont propriu. Efortul ulterior de a colabora cu alte partide naționale liberale a dus doar la un acord între En Marche și Ciudadanos din Spania și la discuții cu Dutch Democrats 66, ambele fiind membre ale ALDE la nivel european (dar și cu Mișcarea România Împreună, condusă de Dacial Cioloș – nota Economic Zoom). Prin urmare, alianța cu ALDE nu reprezintă un pas ilogic și ar putea deveni o alianță de necesitate, deși persist ă diferențe semnificative între punctele de vedere ale multor membri ai ambelor părți.

Cu toate acestea, alianța s-ar putea dovedi benefică atât pentru ALDE cât și pentru Macron. ALDE și, în special, Verhofstadt, vor beneficia de poziția și influența lui Macron ca „Jupiter” proeuropean. Aceste alegeri vor fi ultima șansă a lui Verhofstadt de a ocupa o poziție de top la UE *, iar Macron ar putea fi cel mai bun pariu al său.

* O analiză ulterioară a arătat ca Macron s-a ințeles referitor la această alianță cu Prim Ministrul Olandei – Mark Rutte (lider ALDE de asemenea) – și Guy Verhofstadt ar putea rămane pe dinafară în ce priveste leadershipul și funcția vizată, ca vechi „dinozaur” al ALDE (nota Economic Zoom).

Structurile partidelor membrilor ALDE vor promova viziunea lui Macron asupra reformei UE, păstrându-și în același timp opțiunile deschise prin faptul că nu se alătură ALDE. Dacă Macron urmează pașii din manualul său, o platformă electorală europeană, bazată pe un sondaj efectuat în luna aprilie anul trecut în rândul cetățenilor francezi, ar putea fi deja în curs de apariție, dând noii mișcări un avans semnificativ pentru definirea dezbaterii înainte de alegerile din mai 2019.

În cazul în care strategia are succes, alegerile pentru PE nu vor fi transformate doar într-un referendum asupra Europei, ci chiar am putea fi martorii primei campanii electorale cu adevărat contestate și substanțiale. Aceasta ar fi o schimbare semnificativă în comparație cu alegerile anterioare din PE, deoarece până acum nu au fost considerate decât alegeri naționale de importanță secundară.

În cele din urmă, Macron caută legitimitate pentru viziunea sa pentru Europa dincolo de electoratul francez. Până în prezent, marile sale discursuri și viziuni au fost întâmpinate în mare parte de lipsa de voință și tăcerea altor șefi de stat și de guvern europeni. Dacă această strategie are succes, va avea altă pârghie pentru a-i presa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.