Politica cu impact economic, EUROPA

Iohannis a transmis că „ne-am opus cu succes unei Europe cu două sau mai multe viteze”. Ce se stipulează însă în Declaraţia de la Roma

Sintagma „Europa cu două viteze” sau „Europa cercurilor concentrice” a dispărut din discursul liderilor europeni, iar asta pentru că România s-a opus, „şi nu pot să nu remarc că ne-am opus cu succes”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis după Summitul de la Roma, acolo unde cele 27 de state membre ale Uniunii (fără Marea Britanie) au adoptat Declaraţia de la Roma, la aniversarea a 60 de ani de la formarea blocului comunitar, conform Mediafax. Şeful statului a descris pasajul din document care se referă la Europa mai multor viteze prin sintagma „colaborare consolidată”, arătând că s-a dovedit deja „că e cazul din când în când de proiecte în care nu toate statele vor să intre de la început”.

Acesta a dat exemplul zonei Euro, dar şi al proiectului referitor la un procuror european, proiect în care România este stat co-iniţiator şi faţă de care şi-au manifestat interesul imediat 19 din cele 27 de state membre. În ciuda declaraţiilor optimiste ale lui Iohannis, care încearcă să prezinte întreaga situaţie ca pe o victorie a României, sintagma „Europa cu două viteze” nu a fost folosită niciodată în vreun document oficial recent la nivelul UE, ci doar în discursurile unor lideri, mai ales cei de la Bucureşti şi din Grupul de la Vişegrad, arată Gândul.

În cele 5 scenarii vizând viitorul UE, propuse de Jean Claude Juncker, această sintagmă nu există, ea fiind descrisă însă în Scenariul numărul 3 – „Cei care vor mai mult fac mai mult”. Această ipostază, chiar dacă nu este denumită „Europa cu două viteze”, a fost reţinută şi în textul final al Declaraţiei de la Roma, semnat sâmbătă de liderii europeni.

„Ne-am opus şi pot să remarc, ne-am opus cu succes, fiindcă aţi constat cu toţii pentru că până şi din discursul liderilor a dispărut sintagma „Europa cu mai multe viteze” sau „Europa cercurilor concentrice”. Pasajul despre care vorbiţi este ceea ce am descris eu cu sintagma „colaborare consolidată”. S-a dovedit că e cazul din când în când de proiecte în care nu toate statele vor să intre de la început. Să vă dau ca exemplu zona euro, nu toate ţările sunt membre ale zonei euro, dar asta nu înseamnă că Europa funcţionează pe două viteze. De exemplu Marea Britanie a avut un opt-out pe Euro, acum se pare ca are un opt-out de tot, din păcate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.