Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Guvernul așteaptă 75-150 de milioane de lei din impozitarea bacșișului. Proiect de OUG

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Ministerul Finanțelor (MFP) a inclus evidențierea separată a bacșișului în bonul fiscal emis de furnizori într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care complează OUG 28/1999 privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.

În baza estimărilor MFP, statul crede că poate obține din impozitarea bacșișului o sumă între 75 și 150 milioane anual,

Proiectul de OUG include precizarea că bacşişul poate varia între 0% și 15% din suma de plată, ca şi obligativitatea firmelor de a distribui  salariaților sumele provenite din încasarea bacşişului, după impozitare, conform unui regulament intern, ca şi înregistrarea lor în contabilitate.

Măsuracerută oficial de industria HoReCaa mai fost anunțată și în 2015dar MFP a renunțat la proiect, la numai două săptămâni după ce a lansat proiectul.

Eugen Teodorovici, care era şi atunci ministru de Finanţe, a vorbit despre ”un experiment eșuat” și a explicat că mediul de de afaceri consideră dificilă taxarea bacşişului.

Miza fiscalizării bacşişului: maximum 150 milioane 

Nota de fundamentare a proiectului actual de OUG spune acum că, după noi consultări cu reprezentanții organizațiile profesionale și patronale, „au fost identificate soluții legislative și tehnice care să elimine dificultățile și disfuncționalitățile practice apărute în anul 2015, care nu permiteau aplicarea într-o manieră simplă a prevederilor legale referitoare la bacșiș”.

Cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativă la nivelul economiei naționale, circa 15 miliarde lei, ceea ce înseamnă că și valoarea bacșișului încasat în acest sector este semnificativ, în evaluarea noastră între 750 milioane lei și 1,5 miliarde lei”, spune documentul citat.

Prin impozitarea bacșișului s-ar coleecta astfel maxum 150 de milioane de lei, după calculele MFP.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.