Politica cu impact economic, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI

Germania – alarmistă în privinţa unei noi recesiunii

Sursa – Daily Express

Economia germană ar putea intra într-o recesiune în trimestrul al treilea din 2019, după cum a avertizat Bundesbank, via The Local.

După ce a înregistrat o scădere a comerțului pe fundalul războiului comercial SUA-China, doi dintre principalii săi clienți, cea mai mare economie a Europei va intra în ceea ce se definește din punct de vedere tehnic drept recesiune, în cazul în care PIB-ul său se va reduce și mai mult trimestru-la-trimestru.

Semnalele de alarmă reînvie dezbaterea politică dintre cei care susțin dogma guvernului german privind bugetele echilibrate și cei care caută mai multă flexibilitate pentru a reînvia economia.

Germania își poate permite pe hârtie criza, după cinci ani consecutivi de excedente bugetare și rate ale dobânzii pentru împrumuturile pe termen lung care sunt extrem de atractive pentru guvernul federal.

Pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China se intensifică, economiștii au cerut Germaniei să pună deoparte bani pentru a evita recesiunea, dar guvernul cancelarului Angela Merkel a spus anterior că lucrurile nu au fost încă suficient de rele pentru a se ajunge la aceste măsuri.

Buget echilibrat

Citând surse anonime, revista de știri Der Spiegel a spus că guvernul „nu avea nicio intenție să continue să pună de-o parte banii în caz de recesiune”.

Aceasta ar însemna renunțarea la așa-numita doctrină „zero negru” care angajează statul german la un buget echilibrat.

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a indicat o intervenție potențială, afirmând că Germania ar putea „face față complet” unei noi crize economice.

„Dacă avem o datorie în Germania mai mică de 60% din PIB-ul nostru, aceasta este forța de care avem nevoie pentru a face față unei crize”, a adăugat el.

Scholz a atras atenţia la estimarea de 50 de miliarde de euro cât se estimează că a costat ​​guvernul german criza financiară din 2008-2009.

Sursa – DPA

După criza financiară și până în 2013, cifre negative au reprezintat diferența dintre veniturile și cheltuielile Germaniei.

Mai mulți social-democrați, parteneri de prim rang din guvernul de coaliție Merkel, doresc ca Germania să folosească parţial rezervele pentru a finanța un plan pentru combaterea încălzirii globale sau a lucrărilor de infrastructură.

Până acum, însă, conservatorii lui Merkel au rezistat și abandonarea poziției bugetare echilibrate pare puțin probabilă cu alegerile regionale din septembrie și octombrie.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.