Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Constructii & Imobiliare

Funcționarii care refuză să emită autorizații de construire în termen de 15 zile vor primi amenzi usturătoare

Funcționarii publici din primării care au obligația de a emite certificate de urbanism și autorizații de construire urmează a fi amendați cu până la 5.000 de lei dacă refuză nejustificat să elibereze aceste documente în noul termen de 15 zile, redus la jumătate față de termenul actual, potrivit unei modificări legislative promulgate sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, conform Profit.ro.

De ce este important: Modificarea legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, adoptată recent de Camera Deputaților, vine cu o serie de provocări la adresa aparatului birocratic. Pe lângă reducerea de la 30 la 15 zile lucrătoare a termenului limită până la care trebuie emise certificatele de urbanism și autorizațiile de construire, respectiv de la 15 la 7 zile lucrătoare în regim de urgență, primăriile vor fi obligate și să elibereze certificatul de urbanism în format digital și să îl trimită solicitantului prin e-mail, dacă acesta dorește.

Mai este interesant: Actul normativ reintroduce comisiile pentru acord unic, însă doar la nivelul primăriilor din reședințele de județ, care sunt obligate să gestioneze avizele și acordurile necesare autorizării lucrărilor de construcție. Aceste comisii sunt obligate să comunice cu autoritățile publice prin intermediul portatului e-guvernare.ro, pentru a scurta parcursul birocratic, și să emită avizele în format digital.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.