Autor: Victor Bratu – Cursdeguvernare.ro
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a urcat vineri pe site, la rubrica Transparență decizională, un proiect de Hotârâre de guvern de completare a listei proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către instituția condusă de Ion Ghizdeanu.
Între acestea:
- Platformă informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cost estimat 100 milioane euro
- Sistem informatic pentru administrare fiscală la ANAF, cost estimat 150 milioane euro
(Descărcați AICI Nota de fundamentare a proiectului de HG)
Sistemul informatic al CNAS se reface după ce a costat 200 de milioane de euro
În Nota de Fundamentare a proiectului de HG, CNSP nu prezintă situația actuală a domeniilor vizate de HG, ci doar afirmă că pune în aplicare Programul de guvernare, în care Guvernul îşi propune “creşterea economică şi consolidarea sustenabilităţii fiscal-bugetare prin majorarea semnificativă a investiţiilor”.
Or tocmai situația actuală demonstrează că ceva este în neregulă cu ultima inițiativă a lui Ion Ghizdeanu.
CNAS are la dispoziție un sistem informatic- Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate. E drept, acesta funcționează prost, dar statul a cheltuit pentru a o deține 8 ani și 200 milioane euro.
Pare greu de înțeles de ce, după cheltuirea a 200 de milioane de euro, sistemul să fie refăcut, în loc să fie adus la standarde.
Informatizarea ANAF se face prin PPP, la preț dublu, după ce guvernul a tărăgănat și apoi a blocat programul cu Banca Mondială
Informatizarea ANAF se confruntă cu dileme de același fel: Ministrul Eugen Teodorovici și ”creierul” guvernului, Darius Vâlcov, au refuzat să o facă în colaborare cu Banca Mondială și au oprit proiectul de 91 de milioane de dolari. Nu înainte de-a fi cheltuiti 18 milioane pentru consultanță.
Era vorba de un proiect care s-ar fi putut realiza în colaborare cu experții BM și care ar fi costat în total 70 de milioane euro, credit aprobat de Bancă.
Iată că după 6 luni de la rezilierea acelui contract, Ion Ghizdeanu propune informatizarea Fiscului, cu 150 de milioane euro, adică dublu față de cât stabiliseră experții Băncii Mondiale că ar costa proiectul.