EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri

China cheltuiește 500 de miliarde de dolari pentru a remodela lumea conform imaginii sale

China este una dintre puținele țări din lume care astăzi are bani să cheltuiască, iar Xi Jinping este pregătit să scrie niște cecuri, conform Bloomberg.

Președintele Chinei a găzduit aproape 30 de lideri mondiali la Beijing, la primul Forum Belt and Road, centrul unei tentative de soft-power, susținute de sute de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură. Mai mult de 100 de țări de pe cinci continente s-au înscris, arătând cererea pentru cooperare economică globală în ciuda protecționismului în creștere din S.U.A. și Europa.

Pentru Xi, inițiativa are drept scop consolidarea imaginii sale ca unul dintre cei mai importanți susținători ai globalizării, în timp ce președintele SUA, Donald Trump, reduce fondurile de peste mări în numele „America First”. Summit-ul a urmărit să amelioreze preocupările legate de creșterea Chinei și să stimuleze profilul lui Xi acasă, unde a devenit cel mai puternic lider de la moartea lui Deng Xiaoping în 1997.

Inițiativa Belt and Road „va fi probabil moștenirea cea mai durabilă a lui Xi”, a declarat Trey McArver, directorul departamentului de cercetare din China pentru TS Lombard, o companie de cercetare în domeniul investițiilor. „Ea are potențialul de a reface modele comerciale și economice globale, în special cele din Asia.”

Strategia implică, de asemenea, riscuri. Inițiativa este, până acum, puțin mai mult decât un slogan de marketing care cuprinde tot felul de proiecte pe care China le-a inițiat peste mări de ani de zile, iar lideri mondiali majori precum Trump, Angela Merkel și Shinzo Abe stau deoparte. Felul în care Xi răspunde la o serie de întrebări restante va conta mult în determinarea succesului său.

Cheia reducerii incertitudinii va fi abordarea preocupărilor rivalilor strategici precum India, Rusia și S.U.A., în special în condițiile în care puterea militară în creștere a Chinei îi permite să fie mai asertivă față de teritoriile disputate. Mișcările chinezilor de a cheltui mai mult de 50 de miliarde de dolari pe un coridor economic din Pakistan, a construi un port în Djibouti și a construi conducte de petrol în Asia Centrală, toate creează infrastructură care ar putea fi folosită pentru a contesta puterile tradiționale.

„China trebuie să recunoască faptul că modul în care percepe Inițiativa Belt and Road nu este neapărat același mod în care o vor face și alții”, a declarat Paul Haenle, fost director pe Chinei în Consiliul de Securitate Națională din S.U.A., care conduce acum Centrul Carnegie-Tsinghua de la Beijing. Pentru țări precum SUA, a spus el, „este imposibil să nu vizualizați BRI printr-o lentilă geopolitică – un efort chinez pentru a construi o sferă de influență”.

Capacitate în exces

În septembrie 2013, când Xi și-a prezentat pentru prima dată planul la o universitate obscură din Kazahstan, s-a concentrat asupra întinderii continentale Eurasia. De atunci, i-a schimbat în mod repetat numele și l-a extins pentru a include întreaga lume, cu scopul principal de a reconstrui vechile rute comerciale din China spre Europa, pe uscat și pe mare.

Un factor-cheie a fost cel economic: China dorește să stimuleze creșterea în zonele subdezvoltate și să găsească mai multe piețe pentru capacitatea industrială excesivă. Cu peste 3 trilioane de dolari în rezerve internaționale – mai mult de un sfert din totalul mondial – China are mai multe resurse decât economiile dezvoltate care se luptă să-și atingă obiectivele bugetare.

Planul a luat avânt anul trecut, când mișcările populiste au declanșat o reacție împotriva comerțului și a imigrației în S.U.A. și în Europa. Brexit a ridicat întrebări cu privire la viabilitatea Uniunii Europene, în timp ce retragerea lui Trump din Parteneriatul Trans-Pacific a redus al tăcere cea mai importantă tentativă a Statelor Unite de a modela regulile economice globale.

Campion al comerțului

„A fost foarte dezamăgitor și ne face să simțim că există un vid mare pe care Belt and Road îl poate umple”, a declarat Cheah Cheng Hye, președinte și co-șef al departamentului de investiții la Value Partners Group din Hong Kong. „Deci, deodată, începem să apreciem această inițiativă chineză.”

Xi nu a pierdut timpul ca să umple golul. Cu țările exportatoare care caută un campion al comerțului liber, el a spus elitei globale din Davos, Elveția, să se opună protecționismului și să se alăture Chinei în creșterea comerțului global.

Statele Unite și Europa „au creat aproape fără îndoială” spațiu pentru ca Xi să promoveze interesele Chinei, potrivit lui Peter Cai, cercetător la Lowy Institute for International Policy.

China oferă o alternativă la versiunea americană a globalizării”, a spus Cai. „În cazul chinez, globalizarea este pavată de beton: căi ferate, autostrăzi, conducte, porturi”.

Proiect de comunicat

În acest an, cinci țări europene – Danemarca, Finlanda, Elveția, Franța și Italia – și-au exprimat deschis sprijinul pentru inițiativă. În timpul călătoriilor în China în februarie, președintele italian Sergio Mattarella a propus planuri pentru porturile din Genova și Trieste, în timp ce premierul francez Bernard Cazeneuve a participat la ceremonia de sosire a unui tren de marfă de la Lyon.

Summit-ul i-a avut ca protagoniști pe Vladimir Putin, Alexis Tsipras din Grecia și Rodrigo Duterte din Filipine. SUA l-a trimis pe Matt Pottinger, un asistent special al lui Trump și director senior pentru Asia de Est în Consiliul de Securitate Națională.

Un proiect de comunicat care a circulat înainte de eveniment a combinat angajamentul de a deschide piețe cu sprijinirea obiectivelor diplomatice ale Chinei. De asemenea, a generat o controversă între diplomații din Beijing, care au declarat că nu au avut suficient timp să verifice documentul, subliniind potențialul inițiativei de a provoca conflicte.

500 de miliarde de dolari

China a investit peste 50 de miliarde de dolari în țările din Belt and Road începând din 2013, potrivit agenției oficiale Xinhua News Agency. Credit Suisse Group AG a declarat în această lună că China ar putea investi peste 500 de miliarde de dolari în 62 de țări pe o perioadă de cinci ani.

Companiile chineze de stat, cum ar fi China National Petroleum Corp și China Mobile Ltd. – cel mai mare operator wireless din lume – se află în postura de a culege recompensele. Executivii din șase dintre cele mai mari companii de stat din China au căutat să liniștească publicul, acum două săptămâni, că riscurile sunt gestionabile.

Cele trei bănci de dezvoltare din China, Silk Road Fund și Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructurii (AIIB), conduse de China, au fost implicate în împrumuturi în valoare de 39 miliarde de dolari, în afara țării, anul trecut, cu o creștere de aprox. 50% față de 2014, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

„One Belt, One Road – cred că este potențial un plus”, a declarat președintele JPMorgan Chase International, Jacob Frenkel, la Bloomberg Television. „Și nu ar trebui să ne facem griji pentru el pentru că ceea ce face, în principiu, este să conecteze sute de milioane de oameni, sute de milioane de piețe. Și știi ce? Dacă cineva câștigă din asta, este perfect.

Cu toate acestea, încep să apară obstacole financiare. Creșterea economică încetinită a Chinei a lăsat mai puține resurse pentru a fi cheltuite în străinătate. Rezervele sale internaționale au scăzut cu aproximativ 6% în ultimul an, iar China are nevoie de o sumă sănătoasă pentru a-și apăra yuanul.

Unele companii chineze din străinătate au eșuat. În timp ce abordarea chineză fără condiționări în ceea ce privește investițiile este în general acceptată de țările în curs de dezvoltare, acestea au adesea ratinguri de credit scăzute și guvernare îndoielnică. China s-a luptat să recupereze împrumuturile în Venezuela și Africa și mai multe proiecte din Asia Centrală au stimulat proteste. Anunțurile cu semne mari de dolar nu reușesc să se materializeze.

Cu toate acestea, cercetătorii chinezi consideră suma planului lui Xi mai mare decât orice proiect individual. El reprezintă o „schimbare profundă” în modul în care China interacționează cu lumea, potrivit lui Wang Yiwei, director al Institutului de Afaceri Internaționale al Universității Renmin din Beijing, care a scris trei cărți despre inițiativă.

„China a evoluat de la postura de participant al globalizării la un lider principal al ei”, a spus el. „Este vorba despre Globalizare 2.0”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.