PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Piata de Capital - BVB

BVB a scăzut cu peste 7% în deschidere, iar băncile au suferit scăderi în jur de 12-13%

Update: Prăbuşirea de ieri continuă, la o oră şi jumătate de la începerea şedinţei de tranzacţionare. După două ore şi jumătate de tranzacţionare, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a intrat în zona roşie, indicele înregistrând un minus de 0,99% la ora 11.30, la 7.401,15 puncte, informează Mediafax.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de miercuri cu o scădere de peste 7%, Banca Transilvania a înregistrat un minus de peste 13%, iar BRD scăzuse cu peste 12%,  informează News.ro. Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, conform măsurilor prezentate de Guvern.

Companiile la care statul este acţionar unic sau majoritar vor trebui să vireze, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din suma prevăzută pentru investiţiile care nu au fost realizate, în termen de 60 de zile de la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2018, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„De asemenea, în energie şi comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANRE şi ANCOM la 3%”, a mai spus ministrul Finanţelor, care a prezentat la Palatul Victoria un set de măsuri fiscal-bugetare şi în domeniul investiţiilor publice, pentru anul 2019, care sunt incluse într-o Ordonanţă ce urmează a fi publicată pe site-ul MFP.

O altă măsură prevăzută în actul normativ propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei  sau poate fi zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referinţă, de 1,5%.

  • dacă ROBOR nu depăşeşte 1,5%, taxa pe lăcomie va fi 0%.
  • dacă ROBOR va fi cuprins între 1,51% şi 1,7%, taxa pe lăcomie va fi de 0,2%.
  • dacă ROBOR va fi cuprins între 1,71% şi 2,5%, taxa pe lăcomie va fi de 0,4%.
  • dacă ROBOR va fi cuprins între 2,51% şi 3%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6%.
  • dacă ROBOR va fi cuprins între 3,01% şi 3,5%, taxa pe lăcomie va fi de 0,9%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.