EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic

The Big 4 ai UE aleg Europa cu mai multe viteze

Autor: Victor Bratu – Cursdeguvernare.ro

Scoțând din calcul Marea Britanie, care într-un orizont previzibil de timp va părăsi Uniunea Europeană, liderii celor mai puternice 4 state ale UE- Germania, Franța, Italia și Spania- s-au întâlnit luni, la Palatul Versailles, anunțând că sprijină conceptul unei Europe cu ”mai multe viteze”, în care membrii blocului să poată decide individual un ritm propriu de integrare.

Reuniunea la care au participat cancelarul Angela Merkel, președintele Francois Hollande, premierul Paolo Gentiloni și premierul Mariano Rajoy, scrie Politico, a fost una simbolică, în care cele mai bogate și populare state din Uniune au transmis decizia de a forma, după Brexit, un nucleu continental al unității.

UE este și în prezent un club divizat în facțiuni, or mini-coaliții regionale sau bazate pe interese comune. Există așa-numitul grup Vișegrad, al puterilor Europei Centrale (Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia). Există așa-numitul Club Med, al statelor din sudul Europei, de cele mai multe ori condus de Grecia.

Există o coaliție a Statelor Baltice, unite în principal de teama comună de agresiunea Rusiei. Și mai există așa-numitul Consiliu Nordic, care include state non-UE, precum Norvegia și Islanda. Bineînțeles, există Zona Euro și Spațiul Schengen.

Rareori însă, în istorie, puteri majore ale UE au simțit nevoia să își etaleze greutatea, să dorească să își combine puterile economice, militare și influența pe care o exercită în sectorul financiar. Brexit, dar mai ales valul de populism eurosceptic par să fi generat o schimbare de mentalitate. Alianța celor 4 puteri europene s-a mai făcut simțită în 2012, când aceleași state au încercat să depășească criza anunțând un program de 130 miliarde euro dedicat scoaterii Europei din criza datoriilor care amenința existența monedei unice.
Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.