EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic

Analiză CNBC: Cinci riscuri uriașe de care fragila economie mondială nu are nevoie în acest moment

Autor: Iulian Soare – Cursdeguvernare.ro

Au trecut mai bine de 10 ani de la criza creditelor ipotecare subprime din SUA, care a declanșat o undă de șoc uriașă în întreaga lume. Recuperarea economiilor mondiale a fost fragilă și costisitoare. Perspectiva unei alte recesiuni globale este reală, cu o încetinire economică evidentă în SUA și în alte mari economii din Europa și Asia.

CNBC analizează câteva situații de pe întreg globul care ar putea genera în curând și mai mult stres politic și financiar.

Încetinirea economiei americane

„Când America strănută, lumea se îmbolnăvește de gripă”, se spune. Și, pe măsură ce efectele scăderii impozitelor, în valoare de 1,5 trilioane de dolari, impusă de președintele Donald Trump încep să se dilueze, economia Statelor Unite arată că este pe cale să strănute.

Din aprilie până în iunie, investițiile în afaceri au scăzut cu 1% față de același trimestru din 2018. Încrederea consumatorilor a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni în septembrie.

De asemenea, așteptările consumatorilor cu privire la perspectivele pe termen scurt au scăzut brusc în aceeași lună. Producția industrială a scăzut la cel mai mic nivel din 128 de luni, ceea ce a dus la scăderea cu 800 de puncte a indicelui Dow Jones în doar două zile.

Și profiturile corporațiilor au scăzut: Top 500 S&P a înregistrat o scădere a veniturilor atât în ​​primul trimestru cât și în cel de-al doilea trimestru 2019. Fed se așteaptă acum la o creștere economică de 2,2% în acest an, sub ținta de 3% a administrației Trump.

Datoriile Chinei sunt pe cale să explodeze

China și-a alimentat economia din datorii, iar cifrele au devenit uimitor de mari. Institute of International Finance (IIF) din Washington a estimat că, în primul trimestru al anului 2019, valoarea totală a datoriilor companiilor, populației și guvernamentală din China a atins 303% din PIB.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.