STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, Constructii & Imobiliare

Polipol Satu Mare a exportat mobilă tapițată de cca. 25 mil. euro în 2015 și a derulat o investiție de 12 mil. euro

Image result for polipolProducătorul de mobilă Polipol din Foieni (Satu Mare), parte a grupului german cu acelaşi nume, a trimis anul trecut mobilă tapiţată în Europa de Vest în valoare de circa 25 mil. euro, în jur de 10-11 camioane pe zi încărcate cu canapele, colţare şi fotolii, potrivit reprezentantului companiei. Pentru anul acesta compania şi-a propus o creştere a cifrei de afaceri cu 10%.
Cea mai mare provocare pentru pro­du­cătorul de mobilă este atragerea, formarea şi menţinerea forţei de muncă, majoritatea tinerilor preferând să lucreze în străinătate, în ţări precum Germania sau Anglia, potrivit directorului general al Polipol.
Până acum compania a reuşit să îşi formeze în trei ani circa 100 de elevi pentru meseriile de tapiţer şi confecţioner, în sistem dual, printr-un parteneriat încheiat cu şcolile profesionale din cadrul Liceului Tehnologic „Simion Bărnuţiu“ din Carei, judeţul Satu Mare. „Noi la ora actuală avem o clasă de tapiţeri în fiecare an, asta înseamnă 28 de elevi şi jumătate de clasă de confecţioneri adică 14 elevi. Pentru la toamnă s-au ocupat deja locurile. Undeva la 100 de elevi am format în cei trei ani de când am demarat proiectul. Noi oferim locuri de muncă elevilor care termină şi îşi iau diploma, dar este un concept şi o modă ca tineretul să îşi dorească să plece în străinătate, iar noi fiind şi foarte aproape de graniţă pierdem mult. Cam 30% din cei pe care îi formăm rămân în firmă, o rată mică pentru cât ne-am propus şi cât investim în ei“, a declarat pentru ZF Dan Brumboiu, directorul general al Polipol România.
Elevii formaţi în sistem dual în şcolile profesionale participă atât la cursurile de la şcoală, în jur de două-trei zile pe săptămână, în funcţie de anul de studiu, iar în restul zilelor lucrătoare fac practică în fabrici, statul răsplătindu-i cu câte 200 de lei lunar.
„Pe lângă banii primiţi din partea statului, noi le oferim o bursă între 100 şi 250 de lei pe lună în funcţie de note şi prezenţa la practică, deci nu le dăm oricum. Le asigurăm transport de la şcoală la firmă, bineînţeles echipamente de lucru, de protecţie, încercăm să-i integrăm, să înveţe cultura organizaţiei, să înveţe disciplina şi ce înseamnă calitatea“, a spus el.
Pe plan local compania are o unitate de producţie de 25.000 de metri pătraţi în Foieni în care lucrează în jur de 700 de angajaţi. Potrivit reprezentantului com­paniei, Polipol urmează să îşi extindă fabrică construind o nouă hală de producţie de 14.000 de metri pătraţi, pentru care şi-a bugetat anul acesta 12 mil. euro din capitalul grupului.
Rulajul companiei se realizează integral pe pieţele externe, 80% din producţie mergând în Germania, iar restul în alte ţări europene precum Austria, Olanda, Slovacia, Cehia şi Elveţia. Deşi firma a primit solicitări pe plan intern, vinde doar către marile case de mobilă din Europa de Vest cu care are contracte de exclusivitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.